2024.03.29. - Auguszta

Magára hagyott állatkölykök etetése - állatmentés

Magára hagyott állatkölykök etetése - állatmentés
Magára hagyott állatkölykök etetése - állatmentésSokan szembekerülünk a kihívással, hogy mama nélkül marad újszülött állatokat maguk etessék. Ebben próbál az Orpheus Állatvédő Egyesület segítséget adni. Ha újszülött kutyusok, cicák, sünik, őzike, vagy egyéb állatkölyök anya nélkül marad, nekünk kell átvennünk a pótmama szerepét a gondoskodásban. Az első pár hét a kritikus, ilyenkor még nagyon érzékenyek a cseppnyi kicsik. Tiszta, meleg helyet alakítsunk ki nekik, és napi 24 órában őrködjünk felettük - persze ehhez kérhetünk segítséget családtagjainktól is.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Mikor etessük az újszülött kicsiket?

Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az etetési idő betartására, mert a kölykök az első két hétben 2-2,5 óránként megéheznek. Igaz, visítva jelzik, ha eljött a következő táplálkozás ideje, de ha nem kapnak időben enni, elfáradnak és elalszanak. Ami persze nem jelenti azt, hogy elégedetten szenderültek volna álomba. Csak kimerültek. Így nekünk kell ügyelni arra,hogy a kicsik mindig elegendő táplálékhoz jussanak.


Etetés után...

A picik etetése cumisüvegből
Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az etetési idő betartására Ha az újszülött jövevények jóllaktak, nedves ronggyal vagy vattával dörzsölgessük meg pocijukat, ezzel beindítjuk anyagcseréjüket és vizelésre, székelésre késztetjük őket.

Mivel etessünk a z anya nélkül maradt újszülött kisállatokat?
Az első két hétben az állatkölyöknek anyatejre van szükségük, amely jól helyettesíthető az állatkereskedésekben beszerezhető tejporral vagy dobozos tápszerrel. A tej hőfokát kézmelegre állítsuk be, és cumisüvegből adagoljuk. A cumin akkora lyukat vágjunk, hogy a kicsik erőlködés nélkül szívhassák a tejet. Vigyázzunk azonban, hogy ne legyen túl nagy a lyuk, mert meg is fulladhatnak a kölykök. Akkor jó, ha a lefelé fordított cumisüvegből kis nyomás hatására megindul a tej. Ha több kicsiről kell gondoskodni, hamar elhasználódik a cumi, kitágul a lyuk, így azt időnként ki kell cserélni. Előfordulhat, hogy cserekor nem fogadják el az új cumit, ekkor ne essünk kétségbe, kenjünk rá egy kis tejet és óvatosan kínálgassuk, tegyük a szájukhoz - a kicsik hamar rájönnek majd, hogy ebből is csak fincsi tejcsi jön.

Tartsuk be az etetési időket!
0-2 hetes kölykök: napi 10 etetés 2-2,5 óránként
2-4 hetes kölykök: napi 7 etetés 2,5-3,5 óránként
4-5 hetes kölykök: napi 5 etetés 3,5-5 óránként
A szilárd táplálékra való szoktatást körülbelül 4 hetesen kezdhetjük el. Eleinte meleg tejbe áztassunk egy kis száraz tápot vagy konzerv eledelt, hogy rákapjanak az ízére, majd fokozatosan álljunk át a szilárd eledelre.

Gyakran megesik, hogy utcán "állatmentők" kiscicákat, kölyök kutyusokat találnak, és hazaviszik őket. A legtöbb esetben az anyaállat táplálékért megy, azért hagyja szanaszét a kicsinyeit. Ilyen esetekben ne vigyük el a kisállatokat (mint ahogy az erdőben pl. a kis őzikéhez se nyúljunk, ne érintsük). Állatmentő (életmentő) munkánkra akkor van nagy szükség, ha egy lelketlen ember mondjuk újszülött állatkölyköket dobozban utcára tesz és megtaláljuk.




Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra