2024.04.18. - Andrea, Ilma

Betegségek, állatbetegségek melyekről tudnod kell!

Állataink egészsége érdekében évente legalább egy alkalommal (a kötelező veszettség oltáskor legalább) konzultáljunk kedvencünk egészségügyi állapotát illetően! Sok állatbetegség van, mely kölyök korban, vagy felnőtt korban veszélyt jelenthet háziállatunk számára.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Parvovírusos bélgyulladás
Legjobban a fiatal kutyákat támadja meg. A vírus nagyon ellenálló akár több egy évig fertőzőképes maradhat, ürülékkel és egyéb testváladékokkkal történő érintkezés során terjed. A kölykökre nagyon vigyázzunk mert még mi is behozhatjuk az utcáról. Tünetei: magas láz, majd súlyos hányás, és bűzös, véres hasmenés. Ha kutyánk parvovírusos bélgyulladásban szenved azonnal hívjunk állatorvos, sajnos néha a kölykökön még az állatorvos sem tud segíteni. Védőoltásokkal megelőzhető a betegség.

Szopornyica
A kutyákat bármikor , bármilyen életkorban megtámadhatja. Bármilyen testváladékkal, de közvetlen találkozással is terjed. A tünetek lehetnek: az orr és a szem váladékozása, köhögés, hányás, láz, étvágytalanság, levertség, hasmenés, idővel a talppárnák megkeményedése és rángógörcsök .
A védőoltás teljes biztonságot nyújt.

Fertőző májgyulladás
A többnyire heveny lefolyású vírusos betegségre a 3 hónapos-1 éves kutyák különösen fogékonyak.

A betegség közvetlenül terjed az állatok találkozásakor.Tünetek: 40-41 fok hőmérséklet mellett levertség, étvágytalanság, szomjasság és ismételten hányás. A szájnyálkahártyáján vérzések jelennek meg, és később sárgaság is kialakul. Védőoltással megelőzhető.

Leptospirózis
Állatról emberre is terjed. A fertőződés szájon át, közvetlenül vizeletből vagy ivóvíz közvetítésével terjed.
Leptospirózis esetén a vese és a máj károsodik, fiatal korban ezen szervek heveny, végzetes gyulladása alakulhat ki. Tünetek: bizonyos terület fájdalmassága, gyakori vizelés, sűrű üledékes vizelet, hányás, hasmenés, magas láz, étvágytalanság és sárgaság. Rendszeresen ismételt védőoltásokkal megelőzhető.

Kennelköhögés
Csoportosan tartott ebek felső légúti megbetegedése, amely a nedves, nyirkos, késő őszi, illetve téli, kora tavaszi időszakban, párás, ködös időben terjed közöttük, emberre nem veszélyes. A láz és az ijesztően heves köhögés állatorvosi gyógykezelésre általában jól gyógyul,de elhanyagolt esetekben azonban súlyos következmények léphetnek fel. Védőoltással megelőzhető.

Veszettség
A veszettség világszerte, minden kontinensen előfordul.A veszett állat marásával terjed mindig halálos kimenetelű. Tünetek: viselkedési változások, tudatzavar, állkapocsbénulás, nyálzás, nyelési képtelenség,réveteg tekintet, kancsalság,víziszony.Az évenkénti védőoltás kötelező.

Coronavírusos bélgyulladás:
Főleg fiatal kutyáknál okoz hasmenést, de néha felnőtt kutyák is megbetegedhetnek.Tünetek: étvágytalanság, vízszerű hasmenés, gyakori hányás, a kiskutyáknál a hasmenés rövid idő alatt kiszáradáshoz vezethet.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra