2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Amerika kedvenc kutyája a labrador retriever

Amerika kedvenc kutyája a labrador retriever
Amerika kedvenc kutyája a labrador retrieverMinden korábbi rekordot felülírva megszakítás nélkül 23. éve a labrador retriever lett a legnépszerűbb kutyafajta az Egyesült Államokban tavaly az amerikai kutyatenyésztők klubja szerint. A francia buldog, a doberman és a német dog is hódított 2013-ban. Az 1884 óta működő American Kennel Club (AKC) hagyományosan minden évben közzétett listáján, amely az újonnan nyilvántartásba vett kutyák - jórészt kölykök - fajták szerinti megoszlásán alapul, a németjuhász lett a második, míg a golden retriever a harmadik.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A negyedik helyet a beagle, az ötödiket a buldog érdemelte ki. Az első tízben szerepel még a yorkshire terrier, a boxer, az uszkár, a rottweiler és a tacskó.

Az AKC szóvivője szerint a labrador sokoldalúságának köszönheti töretlen sikerét. "Nagyszerű társ, kiváló vadászkutya, de segítőkutyaként és a hatóságok munkájában is sokat használják" - mondta Lisa Petersen.

Nagyot nőtt a doberman és a német dog népszerűsége: előbbi a tizenkettedik, utóbbi pedig a 16. a 2013-as listán.



Az AKC szóvivője elmondta, az utóbbi öt évben észrevehetően nőtt a nagytestű kutyák tartásához való kedv. "Ahogy erősödik a gazdaság, az emberek egyre inkább visszatérnek a nagy kutyákhoz, amelyek tartása többe kerül a kicsikénél. Utóbbiak főként 2007-ben és 2008-ban, a pénzügyi válság idején törtek előre a népszerűségi listán" - fejtette ki Lisa Peterson. Ma már azonban az egy időben rendkívül kedvelt csivava és a si-cu sem szerepel az első tízben.

A kistestű kutyák közül különösen szeretik viszont a francia buldogot, amely az országos listán három hellyel a tizenegyedik helyre tört előre, New Yorkban pedig nincs nála népszerűbb. A törzskönyvezett francia buldogok száma 323 százalékkal nőt a 2003 óta.

Egy évtized múltán feléledőben van a ritka fajták népszerűsége, a wolfspitz például 17, az óriás schnauzer 13, az ír terrier kilenc, a vadkacsavadász retriever hét helyet lépett előre, bár ezek a fajták még így is csak a századik hely környékén mozognak.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra