2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A veszettségről általában - a veszettség a legtöbbször halálos

A veszettségről általában - a veszettség a legtöbbször halálos
A veszettségről általában - a veszettség a legtöbbször halálosA veszettség vírusos betegség. Zoonózis, vagyis állatról emberre, emberről állatra, sőt emberről emberre is terjedhet. A vírus tulajdonságai közül a fertőzés terjedésében egyik legfontosabb kicsi képesség: a környezetben nem életképes, percek alatt elpusztul a beszáradt váladékokban. Az egészséges bőrön nem képes önmagától átjutni. A másik meghatározó tulajdonsága, hogy a nyállal ürül. A vírus már fertőzött, de a veszettség klinikai tüneteit nem mutató, tehát még egészségesnek látszó állat nyálával is ürülhet!
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A fertőzött állat nyála egy sebzésen keresztül tud bejutni a szervezetünkbe. Nem feltétel a fertőzés továbbításában a harapás. elég, ha a fertőzött kutya (vagy bármelyik vadállat) nyála a sebes kezünkre jut. Nem csak a róka veszélyes ebből a szempontból, mert a veszettség vírusát hordozhatja a patkány, a sün, és a denevér is.

A bejutás helyéről a vírus az idegek mentén lassan halad a központi idegrendszer, az agy felé. A klinikai tünetek csak a vírus idegrendszerben történő megtelepedése után jelentkeznek, a lappangási idő (a fertőződéstől a tünetek jelentkezéséig eltelt idő) tehát nagyban függ a sérülés helyétől. A szakirodalomban fellelhető leghosszabb lappangási idő 90 nap.

Mindazok, akik a veszettség vírusával megfertőződtek, és nem részesültek megelőző védőoltásban, vagy nem kapták meg a fertőzés utáni, szaknyelven post infektios vakcinákat, megbetegedtek. Eddig minden ember és állat, akinél a veszettség klinikai tünetei mutatkoztak belehalt a betegségbe. Egy különleges esetről itt olvashat.

Ezért különösen fontos a veszettség elleni védekezés, amelynek szabályozása sokat változott az utóbbi években, és most is változni fog néhány eleme. Egy azonban nem változott több mint 70 éve: minden kutyát évente kötelező veszettség elleni védőoltásban részesíteni. Ugyanez vonatkozik a kiállításra vagy külföldre szállított macskára és vadászgörényre is. Nem kötelező, de indokolt a kijáró macskák veszettség elleni védőoltása is.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra