2024.03.29. - Auguszta

Megtalálták az első idei kis teknősbékát a Vadasparkban

Megtalálták az első idei kis teknősbékát a Vadasparkban
Megtalálták az első idei kis teknősbékát a VadasparkbanA nyár vége és ősz eleje a Vadasparkban többnyire a teknős szüret ideje. Vagyis ekkor keresik meg és szedik össze a frissen kikelt görög teknős fiókákat az állatkert munkatársai. Idén kényszerűségből a háttérbe kerültek a görög teknősök és nem tudták a szakemberek, mennyire befolyásolja a szaporodásukat a költözés. A jelek szerint kevésbé, ugyanis a napokban megtalálták az első idei kis teknőst, amely békésen bandukolt a fűben. A görög teknősök a Vadasparkban külső segítség nélkül szaporodnak, a nyári nap melege költi ki a földbe rejtett tojásokat.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Ebből is látszik, hogy a görög teknősöknek hazánk éghajlata megfelelő - de csak tavasztól őszig. A téli hideget a kicsik nagy valószínűséggel nem élnék túl, a nagyok is csak a segítséggel, úgy, hogy egy telelődombot építettek számukra. Emellett a ragadozók is veszélyesek lennének az apró páncélosokra. A kis teknősöket ezért egy hüllőovinak nevezett meleg szobában tartják, míg elég nagyok nem lesznek ahhoz, hogy a társaik közé vissza tudják őket helyezni.

Jelenleg a teknősöket a háttérben, egy zárt udvarban ideiglenesen helyezték el, amíg el nem készül az új helyük, ahol ismét láthatják őket majd a látogatók.
A görög és a hozzá sokban hasonlító mór teknősöket gyakran hoznak magukkal a balkáni országokban nyaralók, nem tudva, hogy kereskedelmüket szigorú törvények szabályozzák, és ezzel bűncselekményt követnek el. Vadon egyáltalán nem szabad gyűjteni őket, és csak olyan egyed importálható és tartható otthon, amely fogságban kelt, és rendelkezik a származását igazoló CITES papírral, pontosabban az egyedre kiállított európai uniós bizonylattal. A Vadaspark számos olyan szárazföldi teknőst tart, amelyet elkoboztak a hatóságok, majd az állatkertbe helyezték ki őket.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra