2024.04.18. - Andrea, Ilma

A kutyák empatikusan viselkednek a szomorú emberekkel

A kutyák empatikusan viselkednek a szomorú emberekkel
A kutyák empatikusan viselkednek a szomorú emberekkelDr. Deborah Custance és Jennifer Mayer, az egyetem pszichológiai tanszékének munkatársai kifejlesztettek egy új módszert, amelynek segítségével meg tudták vizsgálni, miképp reagálnak a kutyák az emberek különböző érzelmi állapotaira. Összesen 18, különböző korú és fajtájú kutya részvételével végezték egy a kísérletet az alábbi módon: a kutyákat bevezették egy szobába, ahol a gazdájuk vagy egy számukra ismeretlen személy 20 másodpercig sírt, hümmögött, vagy egy másik emberrel beszélgetett.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kutyák a vizsgálatok szerint mindig egyfajta empátiával viseltettek a síró emberek iránt: sokkal több kutya nézte, közelítette és érintette meg a síró embereket, mint a hümmögőket, a beszélgetők iránt pedig semmilyen érdeklődést nem mutattak. A kutyák nagy része alázatosan és vigasztalóan közelítette meg a síró embereket.

”A hümmögés egy viszonylag szokatlan viselkedésforma, ami könnyen felkeltheti a kutyák érdeklődését. Az a tény azonban, hogy a kutyák képesek voltak különbséget tenni a hümmögés és a sírás között, mutatja, hogy a síró emberekkel szemben tanúsított viselkedésüket nem csak a kíváncsiság vezérelte” - nyilatkozta Dr. Custance. ”Mivel a sírás a kutyák számára nagyobb érzelmi töltettel bír, mint a hümmögés, vagy a beszéd, ezért jobban reagálnak rá."
A kísérletben részt vett kutyák minden esetben reagáltak a sírásra, függetlenül attól,hogy a síró személy a gazdájuk volt, vagy egy ismeretlen. ”Ha a kutyák célja az lenne a közeledéssel, hogy az emberek megszeretgessék őket, akkor minden bizonnyal csak a gazdájukat vennék célba” - tette hozzá Mayer. ”Erről azonban szó sincs, a kutyák a síró ember érzelmi reakciójára reagálnak, ami empatikus viselkedést feltételez.”
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra