2024.03.29. - Auguszta

Műholdas jeladóval védik az elefántokat

Műholdas jeladóval védik az elefántokat
Műholdas jeladóval védik az elefántokatA módszer segítségével a száraz évszakban természetesen könnyű megfigyelni a Csád déli részén, eldugott helyen fekvő, 3000 négyzetkilométeres Zakouma Nemzeti Parkban csoportokba verődött állatokat. Valódi jelentősége azonban az esős évszakban - június és október között - van, amikor az elefántok kis csoportokra oszlanak, és az elárasztott parktól több kilométernyire északra és nyugatra kóborolnak. Ilyenkor könnyen az orvvadászok áldozataivá válhatnak. Elefántcsontcsempészek a 2000-es években a Zakouma park elefántállományának 90 százalékát pusztították el.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Mára mintegy 450 példány maradt, több állat sebesült. Néha a műhold hónapokig nem működik, ilyenkor a park két repülőgépére felszerelt pótantennákat használják.

A jeladóval ellátandó állatokat kisrepülőgéppel derítik fel, a helikopter túl drága lenne itt az isten háta mögött - mondta Pete Morkel állatorvos, aki Dél-Afrikából érkezett. "Nagyon fontos, hogy meggyőződjünk arról, nem felőlünk fúj a szél. Az állatok általában nem támadnak, inkább menekülnek" - magyarázta az állatorvos.

A Zakoumát két éve működtető African Parks dél-afrikai civil szervezet eddig a park tizennégy elefántján helyezett el jeladót. Helyzetüket a park központi épületének irányítóterméből követik - naponta hatszor érkeznek az adatok, amelyek segítségével ki tudják vezényelni a vadorzók ellen az őrjáratot.
A szervezet a közeljövőben Csád más régióiban élő elefántokat is el akar látni jeladóval. Ők még a zakoumai vastagbőrűeknél is veszélyeztetettebbek. Márciusban 89 elefántot öltek meg az ország délnyugati részében.

A csádi nemzeti park vezetősége az orvvadászok által megkímélt oroszlánokat is ellátta nyakörvvel, hogy tanulmányozza viselkedésüket az esős évszak idején.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra