2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Aligátorteknőst találtak a győri csatornában

Aligátorteknőst találtak a győri csatornában
Aligátorteknőst találtak a győri csatornábanNem mindennapi élményben volt részük hétfőn az adyvárosi tónál csatornát tisztító szakembereknek: egy közel félméteres, tízkilós aligátorteknőssel találták szembe magukat. Ez a fajta teknős rendkívül veszélyes, minden mozgó dologra rátámad. A csatornabúvár végül megúszta a különös munkanapot. A csatorna tisztítása közben arra lett figyelmes a csatornabúvár, hogy van valami a lábánál. Először azt hitte, hogy csatornafedél, de amikor megmozdult, már tudta, hogy valamilyen állattal van dolga. Nagyjából kitapintotta az állatot, és abban biztos volt, hogy teknős.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A mintegy egy méter átmérőjű csatornavezetékből kiemelt teknős 40–50 centiméter hosszú, közel tíz kiló és hím. Ez a fajta teknős veszélyes, minden mozgó dologra rátámad. Az állkapcsán lévő, csonterősségű szarulemezzel akár az ember ujját is leharaphatja és éles karmaival is komoly sérülést tud okozni. Tartása épp ezért engedélyköteles.

Az állat egykori tulajdonosa minden bizonnyal nem rendelkezett ilyennel, azzal ugyanis beadhatta volna az állatkertbe. Ehelyett valószínűleg az adyvárosi tóba dobták és onnan, a tavalyi mederkotrás idején menekülhetett a csatornába az állat. ˝Nem mostanában tették ki ezt a teknőst, régóta a csatornában élhetett, szaga és színe, az erős D-vitamin-hiány alapján erre lehet következtetni. Az aligátorteknős halat, rákot, dögöt eszik, a csatornában patkány lehetett a tápláléka˝ – fűzte hozzá az állatgondozó.
A teknőst a Xantus János Állatkert Belvárosi Terráriumházába, a Füles Bástyába szállították. Pár hétig megfigyelésre karanténban tartják, megtisztítják, majd az állatkert másik három aligátorteknőse közé kerül. Bár az aligátorteknősök 15–20 kilósra is megnőhetnek, új otthonában ő lesz a legnagyobb példány.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra