2024.03.29. - Auguszta

Táplálék segítségével mérték le, milyen messzire tudnak nyúlni a polipok

Olasz kutatók feltaláltak egy módszert, amivel meg tudják mérni, milyen távolra tudnak nyújtózkodni a polipok. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a távolság függ az állat nemétõl és nagyságától is.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kisebb polipok jóval messzebbre tudnak nyúlni, mint a nagyobb állatok. De a különbség fennáll a nõstények és a hímek között akkor is, ha hasonló a nagyságuk.

Természetes élõhelyeiken a polipok támadásra, védekezésre, áldozataik megragadására használják karjaikat. A karjaik teszik ki testük hossznak és tömegének nagyobbik részét, ebben van idegrendszerük legnagyobb része is. A kutatók többet szerettek volna megtudni a polipok mozgásáról, ezért kitaláltak egy olyan szerkezetet, amelyben a polip az ételért nyúlva messzire tudja nyújtani karját.

Egy átlátszó csõbe tették a táplálékot, elõtte a polipokat arra tanították, hogy kinyújtsák a karjukat az étel után. A csõben aztán meg tudták mérni a karok hosszát. Kamerákkal vették fel a polipkarok hosszát és késõbb összehasonlították a karok normál állapotával. A tesztek alatt kiderült, hogy az összes polip a normál állapot kétszeresére tudja kinyújtani karját.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra