2024.03.29. - Auguszta

Valaha létezett sarki teve is

Sarki róka, sarki nyúl – ismerõs állatok, bár valószínûleg csak a tévében vagy a magazinokban találkoztunk velük. De ki látott már sarki tevét? Az õsembereken kívül senki. Csupán a csontjait találták meg Kanada legészakibb vidékén, a sarkkörön túl.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Észak-Amerika roppant izgalmas hely volt valamikor nagyon régen. Négytonnás óriáslajhárok, masztodonok, kétméteres õsfarkasok népesítették be a szárazföldet, a vizekben pedig háromméteres kardfogú lazacok úsztak. És tevék. Jelenleg úgy tudjuk, hogy a tevefélék Észak-Amerikában, 45 millió évvel ezelõtt jelentek meg elõször. Ugyanott sikeresen átvészeltek minden katasztrófát, egészen az ember 16 ezer évvel ezelõtti odavándorlásáig. Hogy a találkozás miatt vagy sem, nem tudni – de nagyjából abban az idõszakban eltûntek.

Õsi teveelõdök maradványaira bukkanni az amerikai kontinensen tehát nem is olyan nagy szám. Ám Ellesmere szigetén, e sarkkörön túli, két magyarországnyi területû, kietlen vidéken tevekövületekre lelni igazi szenzáció. Annyira, hogy a tudósok már azt is felvetik: a teve púpja (ami nem más, mint a kissé szokatlan módon tárolt zsírfölösleg) igazából azért fejlõdött ki, hogy hosszabb idõre is energiát tartalékolhasson a hideg éghajlaton.

A 2006–2010 között talált maradványok elemzésének eredményét most tették közzé. A szénizotópos kormeghatározás szerint az állat körülbelül hárommillió évvel ezelõtt élt. Kimutathatóan rokonságban állt számos más tevefélével, például a ma is élõ dromedárral. A csontméretek alapján ítélve a sarki teve harmadával nagyobb lehetett, mint a mai legnagyobb tevék. Az állat széles patái kiválóan alkalmasak lehettek a havon közlekedésre. Bár hárommillió évvel ezelõtt a sarkvidéken 10 Celsius-fokkal melegebb uralkodott, mint manapság, mégis zord volt az idõjárás – a sarki tevét minden bizonnyal gyapjúszerû szõrzet borította (mint a mai kétpúpút). E fajnak minden adottsága megvolt ahhoz, hogy átkeljen az akkor száraz Bering-szoroson, és elszaporodjon Ázsiában meg Afrikában. Éppen csak a „szülõföldjén” nem sikerült megmaradnia.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra