2024.04.19. - Emma

Kontrollálják az állatfajok kereskedelmét

A jövõben öt cápa- és két ördögrájafajjal csak engedéllyel és meghatározott keretek között szabad kereskedni a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény (CITES) korszerûsítését célul kitûzõ bangkoki tanácskozás hétfõi döntése szerint.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A döntés, amelynek 18 hónapon belül érvénybe kell lépnie, egyelõre ideiglenes. Ellenzõi a csütörtökön befejezõdõ konferencia végéig kérhetnek új szavazást.

Az aláíró országok képviselõi 42 ellenében 92 szavazattal döntöttek az óceáni fehérfoltú cápa (Carcharhinus longimanus) kereskedelmének szabályozásáról. 39 ellenében 91 szavazattal született döntés három pörölycápafaj kereskedelmi kontrolljáról. A heringcápa esetében 93-39 volt a szavazatok aránya. Egyes országok tartózkodtak a voksolástól.

A döntés nyomán a cápákat csak engedéllyel lehet kifogni. Az engedélyeket kiadó államoknak kell ellenõrizniük, hogy a megengedett mennyisége nem veszélyezteti-e az adott populáció fennmaradását. A világon létezõ több mint 1000 cápafaj közül 73 számít veszélyeztetettnek. A most korlátozott védelmet kapó öt faj a világtengerekbõl évente kifogott 100 millió cápa mintegy hat százalékát teszi ki.

Természetvédõk és cápaszakértõk a leginkább veszélyben lévõ cápafajok egy része számára gyõzelmet jelentõ mérföldkõnek minõsítették a bangkoki határozatot. A környezetvédõk szerették volna mind a 73 veszélyeztetett cápafajt védelem alá helyeztetni.

Japán és Kína hevesen ellenezte a 2-es számú függelékbe való felvételt, vagyis a védetté nyilvánítást. A japán küldött szerint a listára való felvétel olykor csak még drágábbá teszi a védett fajt, ezáltal még jobban serkenti az illegális vadászatot/lehalászást. Kína azzal érvelt, hogy senki sem ismeri a populációk méretét, és egyébként sem lehet megkülönböztetni az óceáni fehérfoltú cápa uszonyát egy több ezer uszonnyal teli halászhálóban.

A bangkoki tanácskozáson az öt cápafaj mellett védetté nyilvánították az atlanti ördögráját és a Manta alfredi nevû ördögrájafajt is. Az Európai Unió 1,2 millió dollárral segíti az országokat az új rendszabályok betartásában.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra