2024.04.20. - Tivadar

Új bagolyfajt fedeztek fel svéd tudósok

Új bagolyfajt fedeztek fel amerikai és svéd tudósok Lombok indonéz szigeten: a madár sehol máshol nem honos, csak ott.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kutatók valójában nem is az új fajt keresték, hanem véletlenül azonosították, miközben egy másik éjjeli madarat tanulmányoztak.

Meglepett, hogy ilyen sokáig rejtve maradt ez a madár a tudományos világ elõl, pedig megszokott látvány a szigeten, szinte minden részén megfigyelhetõ. A hangját is könnyû felismerni - közölte George Sangster, a Svéd Természettörténeti Múzeum munkatársa.

A helyiek valóban már legalább száz éve tudnak a bagoly létezésérõl, de mindeddig úgy vélték, hogy valamelyik ismert és elterjedt fajhoz tartozik. Az amerikai és svéd kutatók 1896-ig visszamenõen átnézték a múzeumi mintákat és tudományos leírásokat, és azok alapján jöttek rá, hogy új fajról van szó.

A kis bagoly testét barna és fehér tollazat borítja, nagy szemei arany színûek. Éneke teljesen egyedülálló, a tudósok szerint egyetlen más társával nem keverhetõ össze.

A nemzetközi csapat meggyõzõdése, hogy az új faj csak Lombokon él. A tudósok a Rinjani scops elnevezést javasolják jelölésére a szigeten magasodó Rinjani vulkán után.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra