2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Kutyákkal segítik a gepárdok túlélését

Kutya-macska barátság segít amerikai vadasparkokban és állatkertekben, hogy a gepárdok ne haljanak ki. Az ebek játszópajtásként és viselkedési mintaadóként szolgálják a macskaféle ragadozók kicsinyeinek fejlõdését.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A programba olyan nagymacskák kerülnek apró korukban, amelyeket magára hagyott anyjuk, vagy amelyek magányosak, mert nem jönnek ki jól a többi gepárddal. A kutyákkal viszont remekül elvannak.

A San Diegó-i állatkertben négy gepárdnak van saját eb barátja. A kutyák menhelyekrõl kerülnek a gepárdok mellé általában akkor, amikor a nagymacskák még kicsik, három hónaposak. A kapcsolatban az ebek uralkodnak, de oltalmazzák is a gepárdkölyköket. A cimboraság ellenére etetéskor elkülönítik õket, különben hamarosan elhízna a kutya, a gepárd meg lesoványodna, mert az eb elenné elõle a színhúst.

A gepárdok a természet tökéletes rövidtávfutói. 3,4 másodperc alatt gyorsulnak fel 96 kilométeres sebességre, amire még a legfürgébb sportkocsi sem képes. Ugyanakkor az állatok sebességkirályai csak 20-30 másodpercig bírják tartani az olykor 100 kilométer per óránál is gyorsabb tempót. Ha egy percre, vagy még hosszabb idõre elnyújtják sprintjüket, abba belepusztulhatnak.

Egy évszázada még 100 ezer gepárd élt a Földön, mára 12 ezerre apadt állományuk. Legkevesebb 13 országban tejesen kihaltak. Rabságban várható élethosszuk 12-15 év, a hímek 60-70, a nõstények 50-60 kilósak.

Érdekes módon éppen kutyáknak, de a nagymacskákhoz ellenségesen viszonyulóknak köszönhetõen állt meg Afrikában a gepárdállomány csökkenése. A gazdák ugyanis nem kényszerülnek lelõni a nyájukat megdézsmálni próbáló gepárdokat, mivel hatalmas kutyáik elkergetik õket. Ezek az ebek anatóliai juhászkutyák, 70 kilósra is megnõnek és nem félnek semmitõl, még az oroszlánnak is nekirontanak.

Az anatóliai juhászkutyákat több évtizeddel ezelõtt kezdte meghonosítani Namíbiában az ottani Gepárdvédõ Alapítvány alapítója, Laurie Marker. Törökországból szerezte be a vérmes ebeket és namíbiai gazdáknak ajándékozta.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra