2024.04.20. - Tivadar

Tulipánra hasonlít az újonnan felfedezett tengeri állat

Tulipánra hasonlított az a félmilliárd éve élt tengeri állat, amelynek fosszíliáit Kínában, Jünann tartományban fedezték fel.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A fura tengeri teremtmény, a Cotyledion tylodes 520 millió éve, a kambriumi robbanás idején jelent meg, tehát abban az idõszakban, amelyet a ma élõ állatok õseinek és komplex ökorendszereknek földtörténeti viszonylatban hirtelen felbukkanása jellemez. Ekkor jelentek meg olyan bizarr teremtmények is, mint az Amalocaris nevû óriásrák, amelynek testhossza elérhette az 1,8 métert, komplex szemeit pedig 3000 apró lencse alkotta. Ekkor tûntek fel az 50 végtaggal rendelkezõ ízeltlábúak is, amelyek a tengerfenék lakói voltak a mai Kanada területén.

A Cotyledion tylodest már korábban is vizsgálták, az 1999-ben felfedezett tengeri állatot azonban kezdetben a csalánozók (Cnidaria) rendszertani törzséhez sorolták. A kínai lelõhelyen felfedezett több száz egyed felfedezése tette lehetõvé a paleontológusoknak, hogy részletesen elemezzék a tengeri tulipánt.

A kínai kutatók Csejfej Cang vezetésével összesen 418 egyedet vizsgáltak, és arra a következtetésre jutottak, hogy a tulipánszerû állat "nyelével" a tengerfenékhez tapadt. Belsõ szervei a "kehelyben" helyezkedtek el; a szûrve táplálkozók közé tartozott. U-alakú béltraktus kötötte össze az egymás mellett elhelyezkedõ száj- és végbélnyílást, amelyeket tapogatókból álló koszorú vett körül.

A béltraktus alapján a paleontológusok úgy ítélték meg, hogy a nyelesférgek korai képviselõjérõl van szó. Míg a jelenlegi nyelesférgek parányiak, méretük 0,1-7 milliméter, a kora entroprocta egyedei akár 8-56 milliméteres hosszt is elérték.

A Cotyledion tylodes másik jellegzetessége, amely megkülönbözteti távoli utódaitól, hogy "kelyhét" megkeményedett apró kidudorodások, szkleritek borították. Ezek a képzõdmények a korai nyelesférgeket védõ külsõ váz elemei lehettek.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra