2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Karfogú macska Las Vegasban

Las Vegas területe valamikor kardfogú macskáknak adott otthont, ahogy mutatja ama maradvány, melyet a napokban ástak ki a várostól északra lévõ domboknál.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A nagytestû macskák a 42 millió – 11 ezer év közötti tartományban éltek. Ez az elsõ ilyen lelet az Upper Las Vegas Wash néven ismert, fosszíliákban gazdag régióból. Sok szakember abban reménykedik, hogy ez a terület védelmet kap. A megtalált nagymacska 15 ezer 590 évvel ezelõtt élt. A lelet megerõsíti, amit a paleontológusok régóta gyanítanak, miszerint az ikonikus nagymacskák valamikor a helyi tápláléklánc csúcsán álltak, mamutokat, tevéket, bölényeket és más zsákmányállatokat fogyasztottak. A felfedezés a kaliforniai San Bernardino Megyei Múzeum csapatához köthetõ.

- Tudtuk, hogy itt kell lennie – mondja Kathleen Springer, a múzeum kurátora. – Mindenhol csodás ebédmaradványokat találtunk. Az „ebéd" ebben az esetben a helyszínen szétszórt, megkövesedett zsákmányállatok csontjaira vonatkozik.

A kardfogú macskák - vagy kardfogú tigrisek - hosszú agyarakkal, kurta farokkal és karcsú testtel rendelkeztek, mely úgy nézett ki, mint házimacskáinak nagyobb változata. Eric Scott, a múzeum paleontológiai kurátora találta meg a lelõhelyet 9 évvel ezelõtt, és némi idõbe telt az ott megtalált csontok teljes kielemzése. A macska csontjairól elõször azt hitte, pumához tartoznak, azonban „túl nagyok voltak." A Los Angeles-i La Brea kátránytavaknál lévõ Page Múzeum kardfogú macskáival történõ összehasonlítás viszont tökéletes egyezést hozott.

A kutató szerint eddig Vegas közelében azért nem találtak nagymacskákat, mert a ragadozók általában jóval kisebb számban képviseltetik magukat, mint a zsákmányállatok és ez a prehisztorikus idõkre is igaz volt. A csapat abban reménykedik, hamarosan visszatérhet a lelõhelyre, hogy kiderítse, más állati maradványokat is rejt-e a régió.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra