2024.03.29. - Auguszta

Mától szigorodnak az állattartási szabályok

Mától (2012.08.01. naptól) szigorodnak az állattartási szabályok, az állatvédelmi bírság alapösszege ötezer forintról tizenötezerre nõ, de többszöri jogsértés esetén akár több százezer forintos bírságot is ki lehet majd szabni.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A Magyar Közlönyben júliusban jelent meg az egyes állatvédelmi kormányrendeleteket módosító jogszabály. Ez kimondja, hogy tilos kistestû ebet tíz, közepes testût tizenöt, nagytestû kutyát húsz négyzetméternél kisebb területen tartósan tartani. Továbbá tilos kistestû kutyát négy, közepes testût hat, nagytestû kutyát nyolc méternél rövidebb eszközzel tartósan kikötni. A rendelet értelmében tilos gerinces állatot kör alapú kalitkában vagy gömb alakú akváriumban, és gerinces állat kifejlett egyedét harminc liternél kisebb ûrtartalmú térben tartani.

Rendelkeztek arról is: a kutya-, a macska- és a görénykölyköket nyolchetes korukig az anyjukkal kell tartani, a hím sziámi harcos halakat pedig úgy kell tartani, hogy azok egymást, illetve a tükörképüket ne láthassák. A rendelet kimondja, hogy a kutyák farkát csak az állat hétnapos koráig szabad kurtítani. A jövõ év január elsejétõl négy hónaposnál idõsebb kutyát csak transzponderrel – azaz csippel – megjelölve lehet tartani. Az állatvédelmi bírság alapösszegét a jogsértés körülményeitõl függõen felszorozzák. Büntetés kiszabásánál a legmagasabb, 10-es szorzót akkor kell alkalmazni, ha valaki az állat életét elfogadható ok vagy körülmény nélkül oltotta ki, állatot kínzott; az állat tulajdonjogával, tartásával felhagyott, az állatot elûzte, elhagyta, kitette. Ez esetben a bírság összege százötvenezer forint.

Ugyancsak százötvenezer forintra kell büntetni azt, aki állatot emberre vagy állatra uszított, állatviadalra idomított, állatviadalt szervezett, tartott, arra fogadást szervezett, azon közremûködött, részt vett, fogadást kötött, állatviadal céljára állatot tenyésztett, képzett, idomított, forgalmazott, vagy épületet, földterületet, eszközt rendelkezésre bocsátott.

Ha több tényállás együtt áll fenn, akkor a büntetések összeadódnak, így szélsõséges esetben akár több százezer forintos bírságot is ki lehet majd szabni.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra