2024.03.29. - Auguszta

Farok csóválással védekeznek támadás ellen a kaliforniai ürgék

Amerikai kutatók szerint a kaliforniai ürge vad farokcsóválással jelzi a lesben álló csörgõkígyónak, hogy éberen figyel, és ezzel elejét veszi támadásának.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Matthew Barbour és Rulon Clark, a kaliforniai San Diego Állami Egyetem kutatói azt is megfigyelték, hogy nem csupán a csörgõkígyó látványa idézi elõ a farokcsóválást. Az ürgék látszólag ártalmatlan helyzetekben is gyakran mutatták e viselkedést, de csak bizonyos napszakokban és olyan helyeken, ahol fokozott a kígyótámadás valószínûsége.

A kutatók úgy vélekednek, hogy az állatok ezzel készítik fel a fiatalokat a lehetséges veszélyforrásokra. A farokcsóválás ugyanis különösen az idõsebb ürgékre volt jellemzõ. Ezenfelül az állatok az általuk észre nem vett kígyóknak is azt üzenik vele, hogy éberek, és a támadás csekély sikerrel kecsegtet.

Barbour és Clark megfigyelték, hogy farkuk csóválásával az ürgéknek a találkozások többségében sikerül eltántorítani a kígyót támadási szándékától, vagy egyenesen elijeszteni. A siker elsõsorban az ürge életkorának és a kígyótól való távolságnak a függvénye.

A vizsgálat tárgyai a kaliforniai ürge és a Crotalus oreganus oreganus csörgõkígyó voltak. A biológusok természetes környezetükben, Kaliforniában vették filmre az állatokat. Korábbi kutatásokból ismert, hogy az ürgék a hõre érzékeny csörgõkígyókkal való találkozáskor farkukat képesek felfûteni. A kígyó a meleget ebbõl adódóan az agresszió jeleként értelmezi.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra