2024.04.19. - Emma

65 éves lett Vászja, az Ukrajnában élõ krokodil

A fogságban tartott alligátorok között már matuzsálem-korú, mégis szerelemre vágyik Vászja, a nyikolajevi állatkert kedvenc óriáshüllõje.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A napokban ünnepelte 65. születésnapját Vaszilij, a Mississippi vidékérõl Ukrajnába származott alligátor, „aki” idõs korára való tekintet nélkül még mindig nõsülni szeretne. A nyikolajevi állatkert 1952-ben jutott a hüllõhöz, két oroszlánkölyökért cserébe. Az akkor ötéves Vászja még csupán 57 centis volt. Ma már a hossza meghaladja a 4 métert, és naponta 2,5 kiló húst fal fel.

– Azóta teljesen megszokta az emberek közelségét, és egyszer sem volt támadó kedvében – nyilatkozta Vlagyimir Topcsij igazgató. Elmondása szerint a hüllõ tökéletesen hallgat a nevére, megismeri gondozóit, elsõre megkülönbözteti az ebédre hívó hangjelzést, s ha az esetleg elmaradna, pontban 12 órakor már „reklamál” a finom falatokért.

A gyengébb nemhez fûzõdõ érzelmes kapcsolatait szemlélteti, hogy amikor tavasszal átalakításokat végeztek a szomszédjában lakó kockás piton lakóhelyén, a sarokcsiszoló sivítását egy hímre vágyó nõstény hívó szavának vélte, és csaknem szétcincálta a ketreceket elválasztó acélkerítést.

A nyikolajevi alligátor életkorát tekintve rekordernek számít az állatkerti rokonai között. A fogságban tartott krokodilok zöme ugyanis ritkán éri el a „nyugdíjkorhatárt”. Gondozói bíznak benne, hogy Vászjára elõtt még bõ két aktív évtized vár. Öregkori rigolyái talán csak az étkezési szokásaiban nyilvánulnak meg, ugyanis kizárólag sovány borjúhúst óhajt fogyasztani, és azt is csak úgy, ha elõzõleg eltávolítottak belõle minden inas és hártyás kellemetlenséget.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra