2024.03.29. - Auguszta

Az óceán növekvõ szén-dioxid szintje befolyásolja a halak agymûködését

Az egyre növekvõ emberi szén-dioxid kibocsátás jelentõs hatással lehet a tengeri halak agyára és központi idegrendszerére, komolyan veszélyeztetve ezzel az állatok túlélési esélyeit – figyelmeztetnek kutatók.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A szakemberek elõrejelzései szerint az óceáni szén-dioxid koncentráció olyan mértéket ölthet az évszázad végére, amely befolyásolhatja a halak hallását, szaglását, mozgását és ezáltal a ragadozók elõl való menekülési képességét.

Az ausztrál Kutatási Tanács (ARC) Korallzátony Tanulmányozással foglalkozó Kiválósági Központja több éven át tanulmányozta a megemelkedett oldott szén-dioxid tartalmú környezetben élõ bébi korallhalak viselkedését. "A halak központi idegrendszere jelentõsen sérült, amely valószínûleg csökkenti a túlélési esélyeiket" - ismertette az eredményeket a kutatásban részt vevõ Phillip Munday.

A Nature Climate Change címû folyóiratban közölt tanulmány a kutatók állítása szerint a világon elsõként szolgáltat bizonyítékot arra, hogy a tengervíz megemelkedett szén-dioxid szintje romboló hatással van a halak egyik fõ agyi receptorára.

Ez az elváltozás a halak viselkedési és érzékelési képességeire is hatással van. "A megemelkedett szén-dioxidszint közvetlenül befolyásolhatja a halak ingerületátvivõ funkcióit, ezzel közvetlen és eddig ismeretlen fenyegetést jelentve a tengeri élõvilág számára" - idézte a szakembert a Dawn címû pakisztáni internetes oldal (www.dawn.com).

Elsõ lépésként a kutatók azt vizsgálták, hogy miként viselkednek a szén-dioxidban gazdag vízben élõ bohóchalak és kis barna korallszirti halak kicsinyei a ragadozók jelenlétében. Az eredmények szerint a ragadozókra csak kis hatással volt a megemelkedett szén-dioxid koncentráció, míg a bébi halak idegrendszere sokkal súlyosabban károsodott.

"A korai kutatásunk szerint a bébi halak szaglása jelentõsen sérült a megemelkedett szén-dioxid szint miatt. Ez azt jelenti, hogy nehezebben találták meg a biztonságot jelentõ zátonyokat, vagy késve érzékelték a ragadozók fenyegetõ szagát" - mondta a szakember.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra