2024.03.29. - Auguszta

KRESZ: Szabályosan közlekedõ békák

Több száz kétéltû, jellemzõen barna varangy tanulta meg az elmúlt napokban a rájuk vonatkozó közlekedési szabályt a Bükk-hegységben, az állatoknak „KRESZ-elõírás” ugyanis az, hogy tilos az úttesten átkelniük, a számukra kijelölt átkelõhely az úttest alatt húzódik.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által létesített kétéltûátjárókat az állatok már használják, és eddig egyetlen példány sem szegte meg a szabályt. Ennek köszönhetõen minden varangy – és más kétéltû – épségben átért a telelõhelyérõl a szaporodóhelyére, és a közúti forgalmat sem veszélyeztetik. A nagy vonulás Bogácson, a 3504-es út menti tó mellett mindennap az alkonyati és esti órákban látható és filmezhetõ – tájékoztatott a nemzeti park vasárnap.

A kétéltûek – jellemzõen a barna varangyok – gyorsan birtokba vették a Bogácsi-tó közvetlen közelében kialakított átjárórendszert. Az elmúlt idõszakban minden évben, a kézi – azaz a „vödörtaxis” – mentés ellenére is igen rövid idõ alatt ezrével ütötték el a tó felé szaporodni igyekvõ kétéltûeket.

A projekt keretében mintegy 40 millió forintos beruházással a közút békák által legkedveltebb, majd’ egy kilométeres átkelési szakaszán egy meglévõ átereszt újítottak fel, emellett két új áteresz, 1400 méternyi terelõfal, 300 méter terelõárok és egy ideiglenes kapu is épült. A kialakított rendszer nemcsak a biztonságos szaporodóhelyre való eljutást, hanem az élõhely felé mozgást is biztosítja.

A március végén átadott átjárót szinte azonnal használatba vették a kétéltûek. A békák átkelését természetvédelmi õrök, biológusok, ökológusok, az egri fõiskola munkatársai és hallgatói kameracsapdák segítségével és személyes jelenléttel folyamatosan követik. Ez a monitoringtevékenység jelentõsen hozzájárulhat ahhoz, hogy a kétéltûek vonulásáról nyert tapasztalatokat a késõbbiekben tervezett átjáróknál hasznosíthassák.

A projekt széles társadalmi összefogással valósult meg, mûködtetésében is erre alapul, és jó példa a természetvédelem és a lakosság együttmûködésének erõsítésére. A program nem áll meg, még az idén elkészülnek a felsõtárkányi átjárók. A Bükki Nemzeti Park újabb pályázatot nyújtott be Varbó, Hasznos és Sástó térségében békaátjárók létesítésére.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra