2024.03.29. - Auguszta

Feketebogaras Sámuel

Feketebogaras Sámuel onnan kapta nevét, hogy szeretett a palotakertben bogarászni.Egyébként Feketebogártalan Bámulmér feketebõrû király kedvenc cicája volt, szép fekete szõrû, és nem szorult rá a bogarászásra, csak kedvtelésbõl csinálta.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Egyik nap a cica megkérdezte király gazdáját, hogy miért nem terjesztette ki uralmát a szomszédos szigetre, amikor az olyan szép zöld pálmafákkal borított.
- Ördögbajusz, angyalhaj, búbánatos békabaj! - borult el a király derûs kedve.
Ott ma egérkirályság van!Mindent megrágnak, szétrágnak.Te talán tudnál segíteni a dolgon, de te vagy nálam az egyetlen cicus, nem kockáztathatom, hogy valami bajod essék!Ne merészkedj oda!
- Nono, király uram! - nyávogta vissza a cica.Ne félts engem!Majd egy egér, két egér onnan múltba mendegél.Áthajózom, lehet, maradok egy jóideig, de ne nyugtalankodj!Az az idõ csak nekem lesz jó, nem az egereknek!
Át is hajózott Sámuel cica.Bajuszmozgató Duplafarkincás, a sziget királya, nagyon csodálkozott, mert még sohasem látott macskát.Az egész udvartartása vele ámuldozott, részint mert ha a király így tesz, az udvaroncoknak is szinte kötelezõ, másrészt még õk sem láttak ilyen bundás jövevényt.Kérdezte is az egérkirály, miután visszatette helyére a meglepetéstõl leesett állát:
- Ki vagy, te furán szõrös jövevény?!
Sámuel félrevonta a duplafarkincás királyt, és a fülébe súgta:
- Nagy vészrõl, nagy észrõl hozok híreket!Parancsolj ki mindenkit a trónterembõl, mert amit mondani fogok: titok!
- Még a titokminisztert is kiparancsoljam?! - hüledezett az egérkirály.Õ a titoktartásért kapja a fizetését!
- Õt fõképpen, de a többit is! - nyávogta rá a cica.
Így is tett a király.A cica meg elmesélte, hogy õ egy másik szigetrõl jött, de oda, sajnos, késõn érkezett.Az ottani egérkirály ellen fellázadt az egerek egyrésze, megölték a királyt, a királynét, de még Fintorgóorrú, a szakácsné sem úszta meg a dolgot!Bizonyságul bemutatott három icipici szalonnabõrke-darabkát.Csak ennyi maradt a szomszédos sziget egérkirályából, egérkirálynéjából és szakácsnõjébõl!
- Még a szakácsnõbõl is csak ennyi?! - ijedezett a berezelt egérkirály, de annyira, hogy bajusza is belerezgett.Sámuel cica azonban elárulta, hogy õ lázadásszakértõ, királyságvédõ és egérbirodalom oltalmazó egyszemélyben.Õ majd megszervezi a királyi õrséget, kiképzi, katonákat csinál a jelentkezõkbõl, ha Bajuszmozgató Duplafarkincás király megbízza ezzel.
A király megbízta.Sámuel kiválasztott az õrséghez száz egeret a háromezer önként jelentkezõbõl, de, sajnos, mind a száz puhánynak bizonyult.Annyira puhánynak, hogy még bõrke sem marad belõlük õrnek.Idõ múltával még több õrnek jelentkezõ múlt el, de azért csak eljött az az idõ is, amikor már senki sem jelentkezett önként.Mindennek eljön az ideje!
Az egérkirályhoz ekkor küldöttség ment, hogy a "rejtélyes egéreltûnésekre" felhívja a koronás fõ figyelmét.Ám Sámuel cica rámutatott: egyrészt az egér nem él örökké, még akkor sem, ha királyõrnek jelentkezik, másrészt aki panaszkodik, tulajdonképpen ravaszkodik, nem akarja fizetni a házadót, meg kell büntetni az ilyen lázadót!
Az egérkirály Sámuelre bízta a lázadók megbüntetését, aki azonban a megbüntetést eltüntetésre módosította.Kicsit sajnálta ugyan, mármint saját magát, mert kezdett elhízni.A király viszont elégedett volt a cicával, mert szakácsnõjével nem történt semmi baj, sõt, még felesége is épségben aluszkált valahol.Sámuel egyre-másra hozta a gyõzelmes híreket, fogytak a lázadó egerek.
A király várta-várta az idõt, amikor az utolsó ellene lázadó egér is elnyeri méltó büntetését.Már kicsit türelmetlen volt, mert végül nemhogy a feleségét, de már a szakácsnõjét sem találta.Feleség az feleség, szakácsnõ nélkül pedig nincsen eleség!Kissé vádló hangon vonta kérdõre Sámuelt:
- Még mindig nem sikerült felszámolnod az egérlázadást?!Ráadásul a szakácsnõm is eltûnt!Itt akarom látni, trónszékem elõtt,az utolsó lázadót!
Sámuel cica elmosolyodott:
- Úgy látom: fellázadtál saját béketûrésed ellen, felséges duplafarkincás király!
Ezek szerint te magad vagy az utolsó lázadó!
Megijedt a király, eliszkolt volna, de a cica mindkét farkincáját elkapta, a királyt pedig bekapta.A királyi korona azonban megakadt a torkán.Majdnem
cicatragédia lett belõle, de Sámuel gyorsan elmondta magában a koronáról való lemondást segítõ versikét:

Nem kell ez a korona!
Koronácska, nem oda!
Lucsok, latyak, lefetye,
kopasz kukac, kifele!

Ebben a pillanatban kipattant az egérkirály koronája a cicaszájból.Sámuel kicsit lihegett, de utána megkönnyebbülten nyújtozott el az egértelenné lett szigeten.
Visszahajózott Feketebogártalan Bámulmér feketebõrû királyhoz.Hát az úgy megörült, hogy majdnem megõrült örömében, de, szerencsére, mégsem.Sámuelt megcsókolta, kinevezte az egértelenített sziget alkirályává, kiutaltatott neki évi
háromszázhatvanöt lúdmájat javadalmazásként, valamint megkapta a Válogatási Fõbiztosi állást is a királyi konyhán.
No ilyen állást még én is elfogadnék!

Lelkes Miklós
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra