2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Veszett denevérek támadnak

A perui lapokban egy idõre megfeledkeztek az áprilisi elnökválasztásokról, mert az ország õserdei területein terjed a veszettség a megvadult denevérek harapásai miatt. A denevérek már nemcsak állatokat, hanem embereket is megtámadnak, hogy a vérüket szívják.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A hatóságok eddig 1200 megharapott lakosról tudnak. Tavaly 20 gyermek halt bele a harapások okozta vírusba, de már idén is egyre több a halálos áldozat.

Az egészségügyi tárca utasította a térségi hatóságokat, hogy oltassanak be veszettség ellen 15 000 lakost a leginkább veszélyeztetett területeken, fõleg az Amazonas észak-perui forrásvidékén, de már Dél-Peruban is.

A denevérek harapásával a vérbe jutó és a központi idegrendszert megtámadó vírus hallucinációkat, víziszonyt és fényérzékenységet, végül halált okoz. Az õslakos indiánok azonban ragaszkodnak hagyományaikhoz, és nem akarják beoltatni magukat, mert boszorkányságnak tartják vagy hatástalannak és fölöslegesnek mondják az oltást. A vírus azért is veszélyes, mert akár hat hónap is eltelhet, amíg hatni kezd, és akkor a halál már csaknem biztos.

A perui egészségügyi tárca már újabb 40 ezer vakcina tartalékolásával készül, és megbízta az egyik kutatóközpontot, hogy minél elõbb készítsék el az oltóanyagot, hogy megelõzzék az újabb veszettségjárványt.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra