2024.03.29. - Auguszta

Kikötözött lótetem Ráckeve határában

Egy több mint egy hetes lótetemet találtak a Pest megyei Ráckeve határában. Az állatvédõk szerint az állat már korábban elpusztult, csak azért vitte oda a gazdája, hogy megspórolja a megsemmisítés költségét, az állati tetem ugyanis veszélyes hulladéknak számít.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az állatvédõk közleménye szerint a tetem egy 1-2 év körüli lóé, amely pej mén és sütési billog is látható rajta. Az állatvédõk és a helyszínre érkezõ hatósági állatorvos megvizsgálta a lótetemet és találtak rajta további azonosító sütéseket is, melyeket egyeztetve a kerületi fõ állatorvossal és a lótenyésztési felügyelõvel, megállapítást nyert, hogy "kupec sütés" van az állaton, amely lehetetlenné teszi az azonosítást.

Az állatvédõk szerint a tulajdonos így akarta megspórolni a tetem elszállításának és megsemmisítésének költségét, ami egy ilyen ló esetében csaknem ötvenezer forint.

A dögkutakat 2006-ban tiltották be az uniós szabályok miatt. Addig oda bárki elvihette az állati tetemeket, ingyen. Most azonban, ha valaki egy haszonállatot, lovat, tehenet vagy disznót akar eltemetni, már a hatóságokat kell felkérnie. Ez pedig több tízezer forintba is kerülhet. Ezért egyre többen hagyják inkább az út szélén vagy az erdõben az elpusztult állataikat.

Valaki otthagyta lovát vagy megfagyni vagy "csupán" a tetemtõl akart ily módon megszabadulni, ami így vagy úgy, a hazai közállapotokra nézve elborzasztó – közölte a hirado.hu-val Szilágyi István, az állatvédõk kurátora.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra