2024.04.23. - Béla

Zöld fénnyel riogat a tengeri csiga

A tudósok felfedeztek egy tengeri csigát, amely egy olyan kagylóban él, amely idõnként zöld fényben ragyog. A fényért a csiga a felelõs, az állat ugyanis kagylója fényének segítségével riasztja el a ragadozókat.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A csiga a Hinea brasiliana névre hallgat, és héját képes zölden villogtatni, ha támadó közeleg. A zöld fényt egyik testrésze segítségével generálja, amely ugyan a kagylón belül helyezkedik el, a héj azonban felerõsíti a ragyogást, és a zöld fény szétárad a kagyló teljes felületén - írja a Royal Society lapja, a Proceedings B.

Dr. Dimitri Deheyn régóta foglalkozik olyan élõlényekkel, amelyek képesek saját fényt elõállítani, a csiga azonban õt is meglepte. Azt ugyanis már korán felfedezték, hogy a testét képes megvilágítani, a meglepetés azonban akkor következett, amikor az állat bebújt a kagylójába - a héj ugyanis továbbra is világított.

A héj tulajdonképpen felerõsíti a fényt, így a fényforrás nagyobbnak tûnik, a ragadozók pedig jobban megriadnak. Ami pedig különösen érdekes, hogy a kagyló csakis azt a fajta kékes-zöld fényt erõsíti fel, amelyet a csiga termel - tiszta kék vagy vörös fénnyel azonban már nem mûködik - mondta Deheyn.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra