2024.03.29. - Auguszta

Szem nélküli halat és kenguru békát fedeztek fel Indonéziában

Szem nélküli halat és az utódait a hátán cipelõ békát fedeztek fel francia és indonéz kutatók Pápua különösen vad vidékén.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A természetbúvárok egy föld alatti folyóban, illetve a Lengguru közelében húzódó dzsungelben bukkantak a korábban ismeretlen fajokra Pápua szigetének Indonéziához tartozó felén.

A vidék igen nehezen megközelíthetõ, viszont biológiai sokfélesége kivételesen gazdag - mondta pénteken Laurent Pouyaud, a montpellier-i kutatási és fejlesztési intézet (IRD) kutatója.

A hét hetes expedícióban többek közt biológusok, hidrogeológusok, paleontológusok és régészek vettek részt: az elzárt "ökoszisztéma egy olyan labirintusára" bukkantak, amely évmilliók óta érintetlen.

A tudósok által talált hal például olyannyira alkalmazkodott környezete szélsõséges körülményeihez, hogy elvesztette pigmentációját és szemeit. Pouyaud szerint ez az elsõ barlangi hal, amelyet a sziget indonéz felén azonosítottak.

A csapathoz tartozó régészek korai ábrázolások nyomaira bukkantak, ami megerõsíti a feltételezést, hogy a sziget már 40 ezer éve "átjáró" volt Ausztrália és Ázsia között.

Az új fajok elnevezésérõl a jövõ hónapban tesznek közzé tanulmányt.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra