2024.04.20. - Tivadar

A jegesmedvék veszíthetnek a grizzlykkel szemben

A jegesmedvék nagy valószínûséggel veszíteni fognak a grizzlyk ellen a táplálékért vívott küzdelemben, mert állkapcsuk és fogazatuk nem igazán jó növényevésre - erre jutottak amerikai kutatók.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A két medvefajta a Föld éghajlatának melegedése miatt egyre közelebb kerül egymáshoz. A grizzlyk északabbra kalandoznak, mivel visszahúzódik az örök jég birodalma, a jegesmedvék viszont délebbre, mert nehezebb megszerezniük táplálékukat. Hagyományos fókavadászatukhoz jégtáblák is kellenek, azokból viszont az olvadás okán egyre kevesebb van. Csakhogy a jegesmedvék állkapcsának izomzata nem ideális erejû, fogazatuk meg nem optimális méretû a grizzlyk étrendjéhez, mely zömmel növényekbõl áll - állítják a California Egyetem tudósai.

A jegesmedvék viszonylag "nemrégen", csak 500-800 ezer évvel ezelõtt "fehérítették ki" magukat barnából: a barnamedvéktõl származnak. Az önváltoztatás oka a jégkorszakhoz alkalmazkodás volt, amit - tudósok szerint - a jegesmedvék csodás gyorsasággal vittek végbe. A vészharangkongatók szerint most viszont hasonlóan gyorsan eltûnhetnek az élõvilágból.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra