2024.04.19. - Emma

A tilalom ellenére ezrével ölik le a teknõsöket Madagaszkáron

A halászati tilalom ellenére is több ezer végveszélyben lévõ teknõst fognak ki és ölnek meg évente a madagaszkári halászfaluk lakói.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az angliai Exeteri Egyetem Ökológiai és Környezetvédelmi Központjának számításai szerint évente nagyjából 10-16 ezer végveszélyben lévõ teknõst ölnek meg az Indiai-óceánon lévõ szigetországban. A tilalom ellenére ugyanis az ország félreesõbb területein, ha csak szerényebb keretek között is, de továbbra is virágzik a hüllõk, például a közönséges levesteknõs (Chelonia mydas) halászata.

A szakemberek ezért 12 helyi halászfaluval együttmûködve igyekeztek kideríteni, hogy évente pontosan hány teknõs fordul meg a halálos véget jelentõ hálókban. A települések kiválasztott képviselõi dokumentálták és lefényképezték az összes kifogott példányt. "A húsukért kifogni a teknõsöket egy nagyon fontos részét képezi a helyi kultúrának a partmentén élõ emberek számára" - mondta Frances Humber, a kutatásban segédkezõ Blue Ventures Conservation nevû természetvédelmi szervezet munkatársa. "A falulakók ugyanakkor azt is megértik, hogy az állatok jövõjének biztosítása rendkívül jelentõs feladat" - tette hozzá.

A kutatók a falulakóktól kapott eredményeket összevették a régióban készített korábbi tanulmányok adataival, hogy megkapják az évente leölt példányok számát. - Azt már tisztán láthatjuk, hogy a teljes halászati tilalom nem mûködik, tehát a halászközösségekkel együttmûködve kell majd kidolgozni valami fenntartható gyakorlatot" - mondta Humber, hangsúlyozva, hogy nem egyedül Madagaszkáron ilyen aggasztósan magasak az adatok, hanem hasonló helyzettel küzdenek más fejlõdõ országok is a trópusi tengerpartok mentén.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra