2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Nyilvántartásban az olasz macskák

Mikrochipes állatmegjelölési rendszert vezettek be Olaszországban a macskák számára. A cicák a kedvencei az olasz családoknak: a közel hét és fél millió macska vezeti a háziállatok rangsorát.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az új rendszernek köszönhetõen nem kell többé aggódni a cicáját elvesztõ olasz gazdinak: ha az állatot mikrochippel látta el, van remény arra, hogy gyorsan megtalálja elkóborolt kedvencét.

Az olasz kutyák mikrochipes azonosítása 2008-tól vált kötelezõvé. Idén novembertõl a macskákat is nyilvántartásba veszik, azzal a különbséggel, hogy a cicák nyakbõre alá ültetett apró elektronikus jelzõ elhelyezése egyelõre önkéntes alapon történik. A macska gazdája szabadon dönthet, hogy csatlakozik-e vagy sem mikrochipes rendszerhez.

A macskák regisztrációját az állatorvosok országos szövetsége (Amvi) kezdeményezte: a rizsszemnagyságú, 1 x 2 milliméteres mikrochipet az állatorvosok helyezik el. Ára 20-40 euró között mozog.

"Becsléseink szerint a kutyákat a második helyre szorítva a macskák lettek az olaszok kedvenc háziállatai. A családok 19,9 százaléka macskát tart. Hivatalos adat errõl eddig nem volt, a most elindított nyilvántartás az állatnépesség megszámlálásában is segítséget nyújt" - nyilatkozta a sajtónak Marco Melosi állatorvos, az Amvi elnöke.

A Zoomark kutatóközpont adatai hatvanmillió olasz háziállatról szólnak: ha igazak, valamivel többen vannak, mint az Itáliában élõ emberek. A családok 33 százaléka macskát vagy kutyát tart. A harmadik helyen meglepetésre a nyúl szerepel az olasz otthonokba befogadott háziállatok listáján, ezt pedig az egzotikus állatok - papagájok, teknõsök, kígyók és más hüllõk - követik.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra