2024.03.29. - Auguszta

Elárasztják a mókusok a finn városokat

Nem csak az emberek települtek egyre nagyobb arányban a városokba az elmúlt száz évben Finnországban: a mókusok is szívesebben cserélik erdei otthonuk csendjét a városok zajára.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Kutatók megállapították, hogy a finn erdõkben erõteljesen csökkent a mókuspopuláció, ugyanakkor egyre mindennaposabb látványnak számítanak az állatkák a városokban.

Tomi Vuorisalo, a Turkui Egyetem környezetkutatója úgy véli, a mókusok városokba vándorlása elsõsorban az erdõterületek erõteljes megmûvelésével függ össze. A kis rágcsálók számára ugyanis táplálék- és fészekkeresés szempontjából jobb feltételeket biztosít a város, mint az erdõ. Emellett a megritkult erdõkben sokkal jobban fenyegetik õket természetes ellenségeik.

Vuorisalo szerint a múlt század elsõ felében évente két-három millió mókust ejtettek el bundájáért, viszont az 1920-as években még újsághírt érdemlõ eseménynek számított, ha egy mókus a városba tévedt.

A kutatók az 1950-es évek óta tartó megfigyeléseik során mókusra vadászó ragadozó madarak, például sasok és baglyok köpetét és ürülékét is analizálták.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra