2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Saját örömükre futnak az ausztrál delfinek

Egyre több delfin "fut" saját örömére a vízen az ausztráliai Adelaide-nél - erre Mike Bossley delfinkutató lett figyelmes.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Ez az elsõ alkalom, hogy ilyen "kulturális viselkedést" figyeltek meg anélkül, hogy az állatok utána jutalomban részesültek volna - mondta Bossley. A kutató több mint húsz éve végez megfigyeléseket palackorrú delfineken az Adelaide város melletti Port River torkolatánál.

Az egész a Billie nevû delfinnõsténnyel kezdõdött. Az állat 1988-ban három éves árvaként három hétig egy delfináriumban nevelkedett, hogy megerõsödjön. Ezt követõen mintegy harminc fajtársával a Port River torkolatánál éldegélt. Miután 1995-ben ivarérett lett, elkezdett néha farokúszóin futni: a mutatványt valószínûleg még a delfináriumban leste el.

Tíz évvel késõbb egy társa, Wave is átvette a szokatlan viselkedést. És bár Billie egy éve elpusztult, pár hete Bossley újabb nõsténynél és három hímnél is megfigyelte a vízen futás tudományát.

A delfinkutató semmi más okot nem talált a viselkedésre, minthogy a delfinek élvezik tudásukat. Ugyanis nem egy bizonyos helyen, nem vadászat közben, és gyakran egyedül "futkorásznak".

A kulturális viselkedésre - amely generációról generációra továbbadódik - akad példa az állatvilágban. Például afrikai csimpánzcsoportoknál, amelyek tagjai sajátos módszert fejlesztettek ki a termeszvadászatra. A Port River-i delfinek esetében azonban nincs különösebb oka az "öröklõdõ" viselkedésnek, inkább a mûvészetre hajaz - fogalmazott Bossley.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra