2024.04.18. - Andrea, Ilma

Egyre kevesebb a korall

Tömegesen pusztulnak a korallok Délkelet-Ázsiában és az Indiai-óceánban - ausztrál tengerkutatók szerint a helyzet több mint egy évtizede nem volt ennyire súlyos.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A tömeges korallfehéredést egy májusban az Indiai-óceánba áramló meleg víztömeg váltotta ki. A Centre of Excellence for Coral Reef Studies nevû ausztrál kutatóközpont tegnapi közlése szerint a korallzátonyok az Indonéziától a Seychelle-szigetekig húzódó hatalmas térségben pusztulnak.

Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élõ, azokat tápláló, s azoknak színét is adó algák kilökõdnek, és csak a fehéres színû mészváz marad vissza - innen a korallfehéredés elnevezés. Ha a folyamat hosszú idõn át tart, a korallok elpusztulnak, tulajdonképpen éhenhalnak.

Andrew Bairdnek, a queenslandi James Cook Egyetem kutatójának elmondása szerint a korallpusztulást többek között a Fülöp-szigeteknél, Sri Lanka környékén, Mianmar partjainál, Thaiföldnél, Malajziánál és Szingapúr térségében is kimutatták. Közlése szerint a tengervíz Indonéziánál több Celsius-fokkal melegedett.

"Bizonyosan a legsúlyosabb korallpusztulással állunk szemben 1998 óta, de még az is kiderülhet, hogy a tudomány által eddig ismert legpusztítóbb korallfehéredésnek vagyunk a tanúi" - fogalmazott Baird, aki szerint a jelenség roppant mértéke és a vízmelegedés foka arra enged következtetni, hogy "majdnem biztosan a globális felmelegedés következményérõl" van szó.

Az eddig ismert legpusztítóbb korallfehéredés 1998-ban következett be, amikor az óceánok erõteljes felmelegedése következtében világszerte a korallzátonyok mintegy 16 százaléka szenvedett súlyos sérüléseket. Andrew Baird szerint a jelenlegi korallfehéredés után évekbe telhet a zátonyok regenerálódása, ami jelentõsen visszavetheti a halászatot és az idegenforgalmat az érintett régióban.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra