2024.04.24. - György

Turisták elõl menekülnek az ördögráják

El fogja hagyni a védett óriás atlanti ördögrája a Maldív szigetek parti vizeit, mert szinte egész évben zavarják a turisták. A hatalmas ördögrája legkedveltebb szaporodási területe a Maldív szigetek egyik aprócska szigete, Hanifaru.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Bár a hely nemzetközi védelem alatt áll, mégis egyre több bámészkodó turistacsónak zavarja a hatalmas állatokat. A biológusok arra is figyelmeztetnek, hogy az idegenforgalom miatt nemcsak ez az állat hagyhatja el a szigetvilágot, hanem számos más értékes faj is. Ennek a szakértõk szerint az a fõ oka, hogy a maldív turisztikai szakemberek inkább a mennyiségi turizmus mellett foglalnak állást szemben a minõségivel. Ezt jelzi, hogy 2009-ben voltak olyan szigetek, ahol megháromszorozódott az idegenforgalom.

Az ördögráját védõ helyi szervezet szerint nem tartható fenn sokáig ez az állapot, hiszen már most is sokkal kevesebb állat érkezik a szigetekhez, mint évtizedekkel ezelõtt, pedig védett státuszt élvez számos tengeri terület, csak épp a turisztikai tervezéseknél ezt nem veszi figyelembe.

Bár Hanifaru csupán egy aprócska, futballpályányi sziget, mégis ez a legfontosabb szaporodási területe csaknem 250 ördögrájának. A biológusok szerint a probléma az, hogy túl sok hajókirándulást szerveznek a területre, mert igencsak eladható látványosság a 3 méteres hosszával az óriás ördögrája. Az állat viszont a sok látogatótól nem érzi magát biztonságban, egyszerûen nem tud keresztül úszni a vizeken, hogy planktonokkal táplálkozzon és a turisták gyakorta megérintik, a hajó propellerei megütik a lassan mozgó több tonnás állatot. A szakemberek attól tartanak, hogyha állandóan zavarják, akkor el fogja hagyni kedvenc helyét.

Az ökoturisztikai szakemberek szerint a turizmus olyan, mint egy kétélû kard. Annak ellenére, hogy gazdaságilag sok hasznot hajt és lehetõséget ad a fokozott védelemre, épp azokat az értékeket teheti tönkre, amelyek miatt az emberek fizetnek.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra