2024.03.29. - Auguszta

Bûzös poloskák lepik el Észak-Amerikát

Míg az ágyi poloska a nagyvárosokat, köztük New Yorkot hódította meg, jóval nagyobb rokona az Egyesült Államok Atlanti-óceán menti mezõgazdasági területeire mér megsemmisítõ csapást.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A Halyomorpha halys tudományos névre hallgató márványozott poloska csillapíthatatlan étvágyával gyümölcsösökben, kukoricamezõkön és zöldségágyásokban okoz tetemes károkat, miközben förtelmes bûzt áraszt. Elsõsorban Pennsylvania, Maryland és New Jersey állam gyümölcsösei érintettek, ott az alma- és a baracktermés legalább egynegyede pusztult el Mark O'Neill, a pennsylvaniai agrárügynökség munkatársa szerint. A kertvárosok sem menekülnek azonban a másfél centis poloskák elõl: a rovarok az ajtók résein is átpréselik magukat, így a pincékben tárolt gyümölcsöt is tönkretehetik.

A tél közeledtével a bûzös poloskák a hideg elõl behúzódnak a meleg házakba. Tucatjával, százával lepik el az ablakokat és a házfalakat. Felmosórongyokból, függönyökbõl potyognak ki, szoknyaredõkbõl és nadrágzsebekbõl másznak elõ. A szúnyoghálón is átverekszik magukat, ha meg agyoncsapják õket, azonnali szellõztetés válik szükségessé.

Eddig egyetlen rovarirtó vagy természetes ellenség sem tudott megbirkózni velük, ami többek között arra vezethetõ vissza, hogy "illegális" bevándorlók. Az elsõ példányok tíz-tizenöt évvel ezelõtt érkeztek konténerhajókon Kelet-Ázsiából. Csakhogy ott egy darázsfaj a poloskák petéivel táplálkozik, ezzel a kínai és japán populációkat kordában tartja. Jelenleg még vizsgálják a darázs bevethetõségét az Egyesült Államokban.

Az amerikai kutatók elsõsorban feromonokkal kísérleteznek. Az állatok ezekkel a szaganyagokkal vonzzák magukhoz fajtársaikat. Az úgynevezett feromoncsapdák jóval kíméletesebben intéznék el a kártevõket, mint valamilyen méreg.

A bûzös poloskák eddig csaknem harminc amerikai államban bukkantak fel. Ügyesen stoppolnak - teherautókra, személygépkocsikra és vasúti kocsikra is felmásznak. Tavaly mintegy hatvan százalékkal bõvült az állományuk. 2010-ben további növekedéssel számolnak a szakértõk, de bíznak abban, hogy nemsokára sikerül kifejleszteni az ellenszert. Az európai gazdák pedig jól teszik, ha szurkolnak ez ügyben - az elsõ példányok ugyanis már az öreg földrészen is megjelentek.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra