2024.04.25. - Márk

Éjszakai fény miatt híznak az egerek

A túl sok éjszakai fény súlygyarapodáshoz vezethet, állapították meg egérkísérletekben amerikai kutatók.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Rágcsálók egy csoportját nyolc hétig enyhén megvilágított helyen tartották éjszaka, nappal pedig normál megvilágításban. Az állatok 50 százalékkal több súlyt szedtek magukra a vizsgálat idõtartama alatt, mint a normális napi ciklusukban meghagyott, éjszaka sötétben tartott társaik.

"Bár aktivitási szintjükben vagy naponta elfogyasztott ételük mennyiségében nem volt különbség, az éjszakai fénnyel élõ egerek kövérebbek lettek, mint a többiek" - foglalta össze Laura Fonken kutatásvezetõ, az Ohiói Állami Egyetem munkatársa.

A kutatók úgy vélik, az éjszakai fény hatással lehetett az egerek anyagcseréjére, az állatok rossz idõpontokban ettek, így az ételt nem megfelelõ módon hasznosította szervezetük. A kísérletben az éjszaka is világosban vagy félhomályban tartott egerek súlygyarapodása már az elsõ héten elkezdõdött. Megfigyelték, hogy az állatok megváltoztatták korábbi evésrendjüket, több ételt ettek éjszaka, mint normális napirendjükben tették.

Mivel az evési idõpontok fontosnak bizonyultak, a kutatók elvégeztek egy második kísérletet is, amelyben a korábban folyamatosan elérhetõ ennivalóhoz való hozzáférést korlátozták. Az egerek csak azokban a napszakokban kaphattak ételt, amikor a korábbi, normális idõbeosztásuk szerint aktívak voltak. Kiderült, hogy így nem szedtek magukra többletsúlyt az állatok.

A kutatók ez alapján úgy vélik, az evés idõpontja kulcsfontosságú a súlygyarapodás szempontjából. Megállapításaik megmagyarázhatják azt is, miért híznak az emberek - különösen a nyugati stílusú életmód mellett - akkor is, ha ételeik kalóriatartalmát ellenõrzik.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra