2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Távolsági rekordot állított fel egy nõstény hosszúszárnyú bálna

Közel 10 ezer kilométeres utat tett meg, s ezzel távolsági rekordot állított fel az emlõsök körében egy nõstény hosszúszárnyú bálna.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A tengeri emlõst még 1999-ben azonosították Brazília partjainál, majd alig két évvel késõbb már Madagaszkár közelében tûnt fel. A farokuszonyról készített fotók alapján kétséget kizáróan megállapítható volt, hogy ugyanarról az állatról van szó - számolnak be kutatók a brit Royal Society által kiadott Biology Letters címû tudományos lapban.

A bálna becslések szerint legalább 9800 kilométert tett meg, ami több mint kétszerese a fajtársai által átúszott szokásos távolságnak - írja az amerikai Maine állambeli College of the Atlantic kutatója, Peter Stevick vezette szerzõgárda.

További meglepetést jelentett, amikor egy bõrminta elemzése alapján kiderült, hogy nõstény állatról van szó, hiszen jellemzõen a hímek úsznak többet.

A hosszúszárnyú bálnák rendszeresen vándorolnak a táplálkozásra és szaporodásra szolgáló helyek között, ezek azonban az eddigi példák alapján legfeljebb 5 ezer kilométerre vannak egymástól.

A hosszútávúszó bálna "utazási vágyát" a kutatók nem tudták egyértelmûen megmagyarázni. Feltételezések szerint új élõhelyeket deríthetett fel, vagy egyszerûen csak összezavarodott.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra