2024.03.29. - Auguszta

Az állatok is tovább élnek

Tizenegy év a macskáknál, tizenkettõ a kutyáknál: a háziállatok átlagos élettartama 30 év alatt alaposan megnõtt, a macskáké csaknem a duplájára. Akárcsak az emberek, õk is egyre tovább élnek, hála a jobb táplálkozásnak és az állatorvosi tudomány új vívmányainak.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A német háziállateledel-gyártók kamarájának (FACCO) 2005-ben készült felmérése szerint a kutyák élettartama 2,4 évvel, a macskáké csaknem öt évvel nõtt meg az utóbbi három évtizedben. Az utóbbiak 1996-ban mért átlagos élettartama 6,2 év volt, 2005-ben viszont már 11,1 év. Az ebeknél 1982-ben 9,5 év volt az átlagos élettartam, 2005-ben pedig 11,9 év.

A FACCO franciaországi vezérképviselõje, Yves Bodet szerint a német tanulmány adatai Franciaországra is érvényesek lehetnek, mivel a két szomszéd országban azonos a háziállat-populáció struktúrája és gazdáik életmódja. A szakember azt mondja, hogy lehetetlen tudományosan meghatározni a változás okát, de több tényezõ is közrejátszik: az állatorvosi hálózat hozzáférhetõsége, az állatorvosi tudomány fejlõdése és a jobb táplálkozás, ami a különbözõ speciális állattápok elterjedésének köszönhetõ.

Hasonló jelenség figyelhetõ meg az állatkertekben élõ vadállatok esetében, amelyek a kiegyensúlyozott és minõségi táplálkozás mellett állatorvosi gondozásban részesülnek, és amelyeknek ragadozóktól - no meg vadászoktól - sem kell tartaniuk.

Guillaume Ruiz állatorvos arról tájékoztatta az AFP-t, hogy "páciensei" között egyre több a 17 éves, jó állapotban lévõ macska. Véleménye szerint a vérvizsgálati és képalkotó eljárások tökéletesítésének köszönhetõen sokkal pontosabb diagnózisokat lehet felállítani, amelyekhez megfelelõ kezelések párosulnak. "Ma az állatok betegségeit ugyanolyan korán diagnosztizálják, mint az emberekét" - hangoztatta Ruiz. Hozzátette: az is fontos körülmény, hogy az emberek mind több pénzt szánnak kedvenceik gyógyítására. Ma már az állatoknál is alkalmaznak 250 eurós CT- vagy 400 eurós mágneses rezonancia-vizsgálatokat.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra