2024.04.24. - György

Kardszárnyú delfineket figyeltek meg léghajó segítségével

Kardszárnyú delfineket (Orcinus orca) figyeltek meg kutatók az amerikai-kanadai határnál egy léghajó fedélzetérõl.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A 75 méter hosszú Eureka az egyetlen mûködõ zeppelin az Egyesült Államokban. A léghajó a kaliforniai székhelyû Airship Ventures nevû magáncég tulajdonában van, amelynek tulajdonosa, Brian Hall 2006-ban vásárolta a jármûvet, miután Németországban lehetõsége volt zeppelinen utazni. A vállalkozás elsõsorban légi városnézésre áhítozó turistákat szállít személyenként 200 és 1000 dollár (41 ezer és 206 ezer forint) közötti áron.

Az üzleti tevékenység mellett a tulajdonos tudományos célokra is kikölcsönzi a légi jármûvet, így az állóvizek élõvilágának megfigyelésére, veszélyes "algavirágzás" felderítésére, s annak kiszûrésére, hogy nem szivárog-e valamely gázvezeték. Legutóbb pedig egy repülési napot biztosított a kutatóknak arra, hogy kardszárnyú delfineket, azaz orkákat, más néven gyilkos bálnákat figyeljenek meg.

A 300 méteres magasságban, óránkénti 65 kilométeres sebességre képes zeppelin fedélzetérõl a Bálnakutató Központ (Center for Whale Research), valamint a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA - National Oceanic and Atmospheric Administration) szakemberei vagy két tucat kardszárnyú delfint figyeltek meg, ahogy azok csoportosan haladtak, egymás körül köröztek, vagy a fejüket a víz fölött tartva úsztak.

A tudósoknak a zeppelinrõl azt is sikerült megfigyelniük, miként viselkednek és mozognak a víz alatt, amit a szakemberek szerint lehetetlen észlelni egy hajó fedélzetérõl.

"Majd' minden nap van lehetõségem, hogy hajóról megfigyeljem a kardszárnyú delfineket, közelebbrõl láthatom õket, mint az emberek többsége. A levegõbõl történõ megfigyelések azonban egészen más kategóriába tartoznak - hihetetlen dolog látni, hogy hogyan mozognak csapatostul a víz alatt" - hangsúlyozta a kutatók egyike, Erin Heydenreich.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra