2024.03.29. - Auguszta

Megmenekülni látszik a veszélyeztetett floridai puma

Megháromszorozódott a floridai puma állománya az utóbbi években annak köszönhetõen, hogy visszavadították a vadmacska néhány texasi példányát.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az állatok genetikai állománya is jelentõsen javult azóta.

A floridai pumából (Puma concolor coryi) a kilencvenes évek elején még csupán 20-25 példány élt, ezek közül is néhány állat szívbetegségben szenvedett, és spermiumának minõsége sem volt megfelelõ. Miután a genetikusok attól tartottak, hogy a kis csoporton belüli beltenyészetnek súlyos hatásai lesznek, 1995-ben a közeli rokonnak számító texasi puma (Puma concolor stanleyana) nyolc nõstény példányát visszavadították, hogy az állatok keveredjenek.

Warren Johnson, az amerikai Frederickben lévõ Nemzetközi Rák Intézet genetikai sokszínûséggel foglalkozó laborának munkatársa szerint az eljárás sikeres volt. A legfontosabb eredménynek azt nevezte, hogy a pumák genetikai sokszínûségének értéke megkétszerezõdött, és jelentõsen csökkentek a populációban a beltenyészet jelei.

Craig Packer, a Minnesotai Egyetem ökológusa a lapban hangsúlyozta, hogy fogságban élõ állatoknak a természetbe való visszaszoktatása meglehetõsen nehéz és drága procedúra, ezért ez a legvégsõ megoldás egy veszélyeztetett faj megmentése érdekében.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra