2024.03.29. - Auguszta

Kihaltnak vélt békafajok kerültek elõ

Egy hónappal a Conservation International természetvédelmi szervezet által koordinált kétéltûkeresõ-akció kezdete után máris sikerrõl számolnak be a kutatók: a kihaltnak vélt fajok felkutatása során eddig három kétéltûfaj került elõ.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A keresés a Föld számos területére és a legkülönbözõbb élõhelyekre is kiterjed.

A Hyperolius sankuruensis elnevezésû békát az afrikai Kongó folyó egy mellékágában harminc év után elõször sikerült megtalálni. Az állat kiváló rejtõszínnel rendelkezik, sötétzöld alapon fluoreszkáló pöttyök tarkítják. A kutatóknak ezért meg kellett várniuk az est beálltát, hogy jellegzetes hangja alapján azonosítani tudják a békát.

Mexikó egyik sötét barlangjában pedig a Chiropterotriton mosaueri nevû szalamandra került elõ, miután már több mint hatvan éve nem látta senki. A Hyperolius nimbae nevû béka felkutatása kicsit egyszerûbb volt: egy helyi kutató bukkant rá Elefántcsontparton egy falu közelében. Negyven év óta ez az elsõ találkozó a kétéltû egy példányával.

Az akció szervezõje, Robin Moore száz fajt célzott meg, habár tisztában van vele, hogy azok legtöbbje már mindörökre eltûnt. A három faj felfedezése is szenzációszámba megy. Közülük legalább egy olyan területen él, amelynek védelme fontos, mivel városok ivóvízellátását biztosítja.

A fajok vizsgálata akár az orvostudomány számára is hasznosnak bizonyulhat, hiszen számos gyógyhatású vegyület származik kétéltûektõl.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra