2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Éhes békák segítenek az indonéz kakaóültetvényeseknek

Az Indonéziában õshonos békák védelme kifizetõdõ lehet az ottani kakaóültetvényeseknek: kutatók kimutatták, hogy egy õshonos békafaj az indonéz Celebesz szigetén behurcolt hangyákkal táplálkozik, és megakadályozza azok elterjedését és pusztítását.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A behurcolt agresszív hangyák az egész ökoszisztémát a feje tetejére állítják. Többek között veszélyeztetik az õshonos hangyafajokat, amelyek például megakadályozzák bizonyos betegségek terjedését a kakaónövények között. Mivel Indonézia a világ harmadik legnagyobb kakaótermelõje, a kakaótermés óriási szereppel bír az ország gazdaságának szempontjából.

Az ausztrál Adelaide Egyetem és a németországi Göttingeni Egyetem kutatói 14 kakaóültetvényen gyûjtöttek adatokat Celebesz központjában, a Lore Lindu Nemzeti Park tõszomszédságában. Meglepõ felfedezésre tettek szert: az õshonos celebeszi varangy (Ingerophrynus celebensis) a kakaóültetvényeken elsõsorban a sárga õrült hangyával (Anoplolepis gracilipes) táplálkozott - írják a kutatók a Proceedings of the Royal Society - Biological Sciences címû folyóiratban. A sárga õrült hangyát a hetvenes évek végén hurcolták be. Az agresszív faj hangyasav segítségével nála jócskán nagyobb állatokkal szemben is sikeresen megvédi magát.

Alapvetõen egy szigetre behurcolt faj esetében azt lehetne feltételezni, hogy veszélyezteti a bennszülött fajokat - magyarázta Thomas C. Wanger, a kutatás vezetõje a Der Standard címû osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at) szerint. A celebeszi varangyra azonban ez nem érvényes - a békák megeszik a betolakodókat, ez pedig pozitív hatással van az õshonos hangyafajokra, és közvetetten a kakaónövényekre is.

Wanger ebbõl azt a következtetést vonja le, hogy a varangyok fontos ökológiai és díjmentes gazdasági szolgálatot tesznek. Ennek biztosításához pedig fontos lenne megvédeni a varangyokat a trópusi esõerdõ drámai léptékû pusztításának következményeitõl.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra