2024.04.20. - Tivadar

Már a sarki rókát is kihalás fenyegeti

Nem csak a jegesmedvéket veszélyezteti a globális felmelegedés. A sarki jég olvadásával más állatok is a kihalás szélére sodródtak - derül ki egy amerikai természetvédelmi szervezet jelentésébõl.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az Északi-sarkvidéket borító tengeri jég 2007-ben elérte a mérések kezdetétõl számított legcsekélyebb kiterjedését. A kutatók elõrejelzései szerint a terület nagyja tíz éven belül nyáron jégmentes lesz.
Az amerikai Biodiverzitás Központ (CBD) szerint 17 északi-sarkvidéki állat fennmaradását veszélyezteti az egyre olvadó jég. A sarki róka, négy bálnafaj, a pézsmatulok, a rozmár és négy fókafaj léte éppúgy veszélyben forog, mint a jegesmedvéké.

A jegesmedve az Északi-sarkvidék olvadó jegének legismertebb áldozata, de amennyiben nem hagy alább az üvegházhatású gázok kibocsátása, más fajok is elindulnak a kipusztulás felé vezetõ úton. Egyes sarkvidéki fajok száma már jócskán megcsappant legfontosabb élõhelyeik és táplálékforrásaik elvesztése révén. Másoknak a szélsõséges idõjárás, vagy az északra nyomuló ragadozók és kórokozók tesznek be - tájékoztatott a kutató.

A CBD még a területen tervezett olajfúrásoktól is félti ezeket az állatokat. Becslések szerint a világ 19 jegesmedve-populációja közül nyolc csökkenõben van amiatt, hogy az egyre zsugorodó jégtáblákon próbálják meg felnevelni bocsaikat és táplálékot szerezni.

A szkeptikusok szerint azonban a jegesmedvék száma szépen gyarapszik azokon a területeken, ahol az állatok az ipar benyomulásával növekvõ lakosságtól tudnak táplálékot szerezni.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra