2024.04.19. - Emma

A kutyák õse: a szürkefarkas

A Los Angeles-i University of California kutatói mélyreható tanulmányt készítettek a kutyák genetikai állományáról, hogy felkutassák a fajta eredetét. Kiderült, hogy a kistestû kutyák hordozzák azt a gént, mely visszavezet a kutyatörténelem elõtti idõkbe.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az evolúciós biológia specialistái hosszú ideje kutatják az ember kedvenc háziállatának õseit. Az eddigi eredmények arra engedtetnek következtetni, hogy a ma ismert kutyafajták õsei a farkasok közül kerültek ki. A szürke farkasok domesztikációjával vette kezdetét a kutya, mint állatfaj kialakulása mintegy 16 000 évvel ezelõtt.

Ugyanakkor Európában és a Közel-Keleten folytatott régészeti feltárások során elõkerült maradványok azt bizonyítják, hogy az elsõ kutyák már több, mint 30 000 évvel ezelõtt megjelentek a Földön.

Egy a BioMedCentral Biology tudományos folyóiratban nemrég közzétett tanulmány szerint Melissa Gray és Robert Wayne kutatásainak eredményeire alapozva fény derült arra, hogy a kistestû, vagyis 9 kg-nál nem nehezebb kutyák testében megtalálható a szürke farkaséval (Canis lupus) közös haplotípus. Különös módon a nagytestû kutyákban nagyon ritkán találták meg ezt a szürke farkaséval egyezõ haplotípust (vagyis két vagy több gén bizonyos változatainak csoportját), de a prérifarkas, vagy a farkas genetikai állományából is hiányzik.

A kis kutyákban található gén különösen a Közép-Keleten élõ szürke farkaséhoz hasonlít. Ez azt bizonyítja, hogy a kistestû kutyák õsei is errõl a vidékrõl származnak.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra