2024.04.18. - Andrea, Ilma

Elköltöztetik a bécsi galambokat

Fogamzásgátló és sólymok helyett állatbarát megoldással harcol a népes galambpopuláció ellen Bécs. Összkomfortos dúcokba költöztetik a madarakat, tojásaikat pedig mûanyagra cserélik.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Bécs Város elsõ galambdúcát a 12. kerületi városháza padlásán alakították ki, 22 ezer euróból. A madarakat – mintegy 150 párt - igényeiknek megfelelõ táplálék, friss ivóvíz és fészekrakó helyek várják. A terv lényege, hogy ideális élõhelyet biztosítva a számukra, a közterületekrõl a galambdúcba csalogassák a madarakat, amelyek így idejük 80%-át itt töltik. A létesítményt hetente takarítják, hathetente fertõtlenítik, a lerakott tojásokat pedig az igazira megszólalásig hasonlító, homokkal feltöltött meglepetés-tojásokra cserélik.

A galambok évente átlagosan 12-szer két fiókát nevelnek fel, a költési idejük 17 nap, a mûtojásokon viszont egy hónapig is elkotlanak, mire gyanút fognak. Ezzel a módszerrel hosszabb távon 20-30%-kal lehet csökkenteni a populáció nagyságát.

Bécsben mintegy 130-150 ezer galamb él a közterületeken: piszkítanak, zajosak, megcsipkedik a növényeket a parkokban, virágágyásokban, de még a falak vakolatában is kárt tesznek. Ha valahova egyszer odaszoktak, ott is maradnak – többek között ezt a tulajdonságukat szeretnék kihasználni a projekt során.

A notórius galambetetõket – akik fõleg egyedülálló, idõs hölgyek – pszichológusok segítségével bevonják a projektbe, és igyekeznek rávenni arra, hogy inkább a galambdúcban etessék kedvenceiket. Bécs 21. kerületében él például egy asszony, aki havonta egy tonna kukoricát és háromszáz kiló szalonnát szór ki a kertjében a madaraknak.

Az új galambdúcnak egyelõre egyetlen lakója sincs, és fél évig is eltarthat, mire birtokba veszik a madarak. A tojásokat akkor lehet elkezdeni kicserélgetni, ha az elsõ fészekalja már kikelt és felnõtt.

Ha a próbaidõ alatt sikeresnek bizonyul a galambdúc, és beváltja a hozzá fûzött reményeket, Bécs-szerte továbbiakat létesítenek. Addig pedig figyelik a madarakat, a populáció alakulását valamint a ráfordított idõ-, takarmány- és vízmennyiséget.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra