2024.04.20. - Tivadar

Megmenthetik az amerikai denevéreket

Olyan gyógymódokat találtak amerikai kutatók, amelyek segítségével megmenthetik az úgynevezett fehérorrszindróma következtében pusztuló észak-amerikai denevéreket.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Laboratóriumi tesztek azt mutatják, hogy többféle gyógyszer is hatásos lehet a gombafertõzés ellen, csíraölõ szerekkel pedig fertõtleníthetik azokat a helyeket, ahol a denevérek élnek, valamint a barlangokat meglátogató emberek cipõjét és kezét. A potenciális megoldásokról egy fertõzõ betegségekkel foglalkozó, Bostonban megrendezett konferencián vasárnap számoltak be.

A fehérorrszindrómától szenvedõ denevérek arcán és szárnyain fehér gombatelep alakul ki. A fertõzés felégeti az állatok zsírtartalékaikat, így a denevérek hamarabb felébrednek hibernált téli álmukból és nem élik túl a felébredés utáni idõszakot. A fertõzött példányok szokatlanul viselkednek. Gyakran napközben repülnek és sokan közülük éheznek, vagy megfagynak.

Az amerikai erdészeti szolgálat idén júliusi döntése szerint Coloradóban, Wyomingban, Nebraskában, Kansasban és Dél-Dakotában is lezárnak barlangokat, hogy megakadályozzák a fehérorrszindróma terjedését, amely eddig mintegy egymillió denevér pusztulását okozta az Egyesült Államok keleti és déli területein, jelenleg pedig nyugat felé terjed tovább. Az Egyesült Államok keleti és déli államaiban már lezárták azokat a denevér lakta barlangokat, amelyek az erdészeti szolgálat felügyelete alatt állnak, hogy a túrázók és felfedezõk ne terjeszthessék tovább a denevéreket pusztító halálos kórt.

Az Amerikai Mikrobiológiai Társaság találkozóján vasárnap ismertetett kutatásokat New York állam fõvárosában, Albanyban végezték a helyi egészségügyi hatóság szakemberei. Az itteni kutatók segítettek felderíteni 2006-ban, hogy a denevérek elhullását - amelyet elõször Albanyban figyeltek meg - egy gombafertõzés okozza.

Mint Vishnu Chaturvedi kutatásvezetõ ismertette, a gombaellenes szerek két csoportját is igen hatékonynak találták a denevéreket megtámadó kórokozóval szemben. A kutatók teszteltek 2 ezer csíraölõ tulajdonságú hatóanyagot is, melyek közül ötrõl megállapították, hogy nagy mértékben gátolja a gomba terjedését, alkalmas fertõtlenítõszernek.

A biztonságos gyakorlati alkalmazásnak azonban sok nehézsége lehet, hiszen még senki nem próbált ehhez hasonlót: ekkora méretû, vadon élõ állatpopulációt kezelni, vagy fertõtleníteni azokat a helyeket, ahol élnek.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra