2024.04.23. - Béla

Gyilkos rákocskákat észleltek elsõ ízben Nagy-Britanniában

Elsõ ízben fedeztek fel Nagy-Britanniában egy invazív rákfajtát, a "gyilkosnak" is becézett kétpúpos bolharák (Dikerogammarus villosus) egyedeit.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A mindössze 3-30 milliméteres "gyilkos rákocska" a Dunán keresztül már meghódította Nyugat-Európa jó részét. Apró méretei ellenére egy "vérszomjas" ragadozóról van szó, amely legkülönbözõbb édesvízi gerinctelenekre vadászik. Különösen veszélyes az õshonos rákfajtákra, valamint a halivadékokra, sokszor kiszorítva azokat természetes élõhelyeikrõl. A kétpúpos bolharák beleharap áldozatába, cafatokra tépi, ám sokszor ott hagyja a zsákmányt. Kitûnõen alkalmazkodik a hõmérsékletingadozásokhoz, a só- és oxigénkoncentráció különbözõ szintjeihez.

A szokatlan formájú barna rákocskákra két szemfüles horgász figyelt fel az Anglian Water cég Cambridgeshire-grófságbeli Grafham Water víztározójában. A pecázók befogtak néhány egyedet és azonosításra elküldték a környezetvédelmi hatóságnak.

A Dikerogammarus villosus elõzetes azonosítása után, amelyet késõbb holland kutatók is alátámasztottak, a hatóság biológusa a fertõzöttség mértékének megállapítására elkezdték vizsgálni, hogy hány egyed található a tározóba befolyó és az onnan kifolyó vízben.

"Elkeserít, hogy ez a rákfajta immár Nagy-Britanniában is elõfordul. Jelenleg a probléma súlyosságát igyekszünk megállapítani, azt, hogy a rák csak ebben a tározóban van-e, vagy már a környezõ tavakat is megfertõzte" - hangsúlyozta Paul Leinster, a Környezetvédelmi Hivatal ügyvezetõje.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra