2024.03.29. - Auguszta

Megtiltják az EU-ban a kísérletezést az emberszabású majmokkal

Megtiltják az Európai Unióban a kísérletezést az emberszabású majmokkal - ez az egyik újdonság abban a csütörtöki brüsszeli bejelentésben, hogy az Európai Bizottság felülvizsgálta a tudományos célokra felhasznált állatokra vonatkozó jogi szabályozást.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A fõemlõs állatok kísérleti célokra való felhasználása csak korlátozásokkal lesz engedélyezett. Az új irányelv tilalmat rendel el az emberszabású majmok tudományos célú felhasználására, és ez a tilalom csak abban a kivételes esetben oldható fel, ha a faj fennmaradása forog kockán, vagy ha súlyos vagy életveszélyes emberi betegség váratlanul járványszerûen kezd terjedni.

Jelenleg még nem rendelhetõ el teljes tilalom az állatkísérletekre, mert az ártalmatlansági vizsgálatok vagy orvosbiológiai kutatások során azokra ma még szükség van. A jogszabály felülvizsgálatával azt kívánják biztosítani, hogy állatok felhasználására kizárólag akkor kerüljön sor, ha az állatkísérlet más kutatási módszerekkel nem helyettesíthetõ, és ha az minden tekintetben indokolt, végrehajtása pedig várhatóan több haszonnal jár, mint amennyi kárt tesz az állatokban.

Az új irányelv rendelkezései arról is gondoskodnak majd, hogy az állatok megfelelõ ellátásban és bánásmódban részesüljenek, így például fajuk igényei szerint kialakított környezetbe és megfelelõ méretû ketrecbe kerüljenek.

A tagállamoknak 24 hónap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy az irányelv rendelkezéseit nemzeti jogukba átültessék. Az új irányelv 2013. január 1-jén lép hatályba.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra