2024.04.19. - Emma

Olasz vadászokat állítottak elõ

A vadászok több védett madarat is lelõttek.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Védett vízi madarakat lõttek le olasz vendégvadászok szerdán a kengyeli halastavaknál. Magyarországon szeptember elsõ napján kezdõdik a vízi vadak vadászidénye. A szezon elején általában a récék - tõkésréce, kerceréce, csörgõréce -, valamint a szárcsa kilövésére van lehetõség.

A nemzeti park természetvédelmi õrszolgálata szúrópróbaszerûen ellenõrzi a vadászatokat. Ennek keretében tartották a kengyeli akciót is: egy szakember a növényzet takarásából figyelte az olasz vendégvadászokat. A külföldieket a természetvédelmi õr tetten érte, amikor azok az engedélyezett fajok mellett védett madarakat is elpusztítottak.

A szemle során kiderült: az olaszok egy fokozottan védett, 500 ezer forint természetvédelmi értékû cigányrécét, egy 50 ezer forint értékû védett kanalas récét, valamint öt, egyenként ugyancsak 50 ezer forint eszmei értékû védett barátrécét is lelõttek.

Az ügyben a Törökszentmiklósi Rendõrkapitányság öt olasz vadász ellen indított nyomozást, akiket elõállítottak. A természetvédelmi szervezet a Közép-Tisza-Vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelõségnél is eljárást kezdeményez az érintettek ellen, természetkárosítás bûntett miatt.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra