2024.03.28. - Gedeon, Johanna

El kellett altatni a rákos erszényes ördögöt

El kellett altatni egy ausztrál kutatók által évek óta megfigyelt erszényes (tasmán) ördögöt, mert elhatalmasodott rajta az egész fajt kihalással fenyegetõ pofatumor.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A fejlemény azért jelent nagyon rossz hírt, mert Cedric korábban ellenállónak tûnt a betegséggel szemben. Az erszényest Clinky nevû féltestvérével együtt 2007-ben oltották be rákos sejtekkel. Clinky elpusztult, de Cedric immunrendszere sikeresen védekezett, és nem alakult ki nála tumor. Ez reményt adott arra, hogy az állat segítségével talán kifejleszthetõ lesz egy vakcina.

Egy évvel késõbb más típusú rákos sejtekkel is beoltották az állatot, és ezúttal kialakult két kis pofadaganat. Ezeket mûtéttel eltávolították ugyan, és úgy is tûnt, hogy Cedric felépül, két héttel ezelõtt azonban röntgenfelvételeket készítettek, amelyek azt mutatták, hogy a rák átterjedt az ötéves erszényes tüdejére. Ezt mûtéti úton nem lehetett eltávolítani, és kemoterápia sem volt alkalmazható, ezért a kutatók úgy döntöttek, hogy - megelõzendõ az állat további szenvedését - elaltatják.

A rákos megbetegedést 1996-ban fedezték fel a világ legnagyobb testû erszényes ragadozói körében. Az azóta eltelt idõszakban a vadon kizárólag az Ausztráliához tartozó Tasmánia szigetén élõ állomány létszáma 70 százalékkal megcsappant. Ausztrália tavaly nyilvánította veszélyeztetetté a tasmán ördögöt, amely a jelenlegi becslések szerint 25 év múlva teljesen eltûnhet.

A termetükben kisebb kutyákhoz hasonlító, húsevõ erszényes ördögök fizikai úton, például harapással adják át egymásnak a fertõzést, amely torz daganatokat okoz pofájukon. A daganat akadályozza õket az evésben, így gyakorlatilag éhen pusztulnak. A kór emellett roncsolhatja belsõ szerveiket is.

"Elszomorító, ami történt ... Ugyanakkor csak még eltökéltebbé tett minket, hogy folytassuk a kutatást" - mondta a Cedric vizsgálatát vezetõ Alex Kreiss, a Tasmánia fõvárosában, Hobartban található Menzies Kutatóintézet munkatársa.

Reményre adhat okot, hogy idén márciusban kutatók felfedeztek egy Tasmánia északnyugati részén élõ kolóniát, amelynek tagjai az eddigi vizsgálatok alapján immunisak a pofarákkal szemben.

Ausztrál állatkertekben is tenyésztik az ördögöt, jelenleg mintegy 280 egészséges állat él fogságban.

Az ausztrál hatóságok tervei között szerepel az is, hogy egy egészséges példányokból álló populációt áttelepítenek a közeli szigetek egyikére, és így létrehoznak egy "tartalékállományt".

Egy nemzetközi kutatócsoportnak nemrég sikerült megfejteni a pusztító rákos megbetegedés genetikai jellegzetességeit, ami segíthet a gyógymód kidolgozásában.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra