2024.04.25. - Márk

Észtországban 30 év után ismét engedélyezik a fókavadászatot

Harmincévi szünet után visszakaphatják a fókavadászat jogát az Észtországhoz tartozó kis sziget, Kihnu lakói, mert a fókapopuláció jelentõsen növekedett az utóbbi tíz évben - közölte egy magas rangú észtországi vezetõ.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Hanno Zingel, a környezetvédelmi minisztérium tanácsadója elmondta, hogy a tárca törvénytervezetet készített elõ, amelynek értelmében rövidesen véget vethetnek a fókavadászati tilalomnak. A tanácsadó szerint az észt vizeken 1500-ról 4000-re nõtt a szürkefóka-állomány az elmúlt tíz évben.

"A szürkefókák száma jelentõsen nõtt, többek között a Balti-tenger környezeti viszonyainak javulása következtében, jóllehet a 4000 fõs populáció jóval alatta marad a száz évvel ezelõtti több mint 10 ezres állománynak" - mondta Zingel.

Kihnu szigete Észtország nyugati partjai közelében található. Mintegy 500 lakója három éve kérelmezte a szürkefóka-vadászat jogának visszaállítását, arra hivatkozva, hogy fókahús évszázadok óta a hagyományos étkezés része. A kihnuiak évente 30 fókát szeretnének levadászni.

Zingel szerint még nincs eldöntve, hogy csak Kihnu vagy a környékbeli szigetek is megkapják a fókavadászati jogot.

A tilalmat harminc évvel ezelõtt vezették be.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra