2024.03.29. - Auguszta

Pillangópusztulás nyugtalanítja a mexikói környezetvédõket

Egy pillangópopuláció drámai csökkenése miatt aggódnak szakemberek és környezetvédõk Mexikóban.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A pompás királylepkék száma az elmúlt 17 év alatt a legalacsonyabb volt 2009-10-es telelésük során a Mariposa Monarca Bioszféra-rezervátumban - közölte hétfõn Rosendo Caro, a rezervátum igazgatója. A csökkenés lehetséges okaként az igazgató a klímaváltozást nevezte meg.

A pompás királylepkék élénk narancs színûek és különleges tulajdonságuk, hogy a nyarat Kanadában és az Egyesült Államokban, a telet viszont Mexikóban töltik. Bár az állatok szárnyainak fesztávolsága csak 90-100 milliméter, mégis 5500 kilométeres távolságot tesznek meg egyik helyrõl a másikig. Az elmúlt években téli pihenõhelyüket különösen a szabálytalan erdõirtás veszélyeztette, de ez mára jelentõs mértékben visszaesett a Természetvédelmi Világalap (WWF) hétfõi jelentése szerint.

Nagyobb erdõterületek váltak az elmúlt évben földcsuszamlások és viharok áldozataivá. De az is lehetséges, hogy a populáció 75 százalékos csökkenése a Kanadában és az Egyesült Államokban 2008-ban tapasztalt nagy szárazság következménye. A szárazságban valószínûleg kevesebb hernyó kelt ki, így az azt követõ télen kevesebb pillangó érkezet Mexikóba. A klímaváltozás komoly következményekkel jár a pompás királylepkék számára - hangoztatta Omar Vidal, a WWF igazgatója.

Az Egyesült Államokban gyakran használt növényvédõszerek is okozhatják a pillangók pusztulását.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra